fbpx

Madžarski premier Orban: “To niso begunci, to so islamski vdiralci”

Foto: epa

Madžarski premier Viktor Orban je v nedavnem intervjuju za nemški Bild nemški migrantski politiki prisolil zaušnico, od katere jim najbrž še vedno odzvanja v ušesih. Prihod migrantov z Bližnjega vzhoda je označil za islamsko invazijo, povedal je, da sta krščanska civilizacija in muslimanska družba nezdružljivi, medtem ko je vodjo SPD Martina Schulza pozval, naj bolj spoštuje svojo državo.

Viktor Orban je v nedavnem intervjuju migrantsko krizo označil za invazijo muslimanov v Evropo. “Mi jih nimamo za muslimanske begunce, obravnavamo jih kot muslimanske zavojevalce,” je povedal. Svojo trditev je, kakor poroča Voice of Europe, podkrepil z dejstvom, da je treba za prihod na Madžarsko prečkati kar štiri različne države. “To niso ljudje, ki bežijo v strahu za svoje življenje, temveč ljudje, ki iščejo boljše življenje. Begunci bi morali vnaprej zaprositi za vstop, namesto tega so sami nezakonito vdrli čez mejo.”

Orban je bil začuden nad tem, kako so lahko v državi, kakršna je Nemčija, kaos in odkrito kršenje ter nespoštovanje zakonov, ki je spremljalo migrantski pohod nad Evropo, slavili kot nekaj dobrega. Madžarski premier je kategorično zavrnil idejo, da bi njegova država morala sprejemati ljudi iz večinsko muslimanskih držav z besedami: “Verjamemo, da veliko število muslimanov neizbežno vodi v nastanek vzporednih družb, saj se krščanska in muslimanska skupnost ne bosta nikoli združili.”

Martin Schulz (foto: epa)

Za konec se je Orban obregnil še ob voditelja SPD Martina Schulza. Ta je ob Orbanovem nedavnem obisku pri bavarski CSU madžarskega premierja in njegovo migrantsko politiko označil za nevarno. Orban mu ni ostal dolžan, tako je povedal, da Schulzu primanjkuje spoštovanja do lastne države.

Ivan Šokić