fbpx

Madžarski premier Orbán v intervjuju za avstrijski medij: Evropa in islam sta nezdružljiva

Foto epa

V nedavnem intervjuju za avstrijski spletni portal je madžarski predsednik vlade Viktor Orbán poudaril, da sta Evropa in islam nezdružljiva, ter da do britanskega izstopa iz Evropske unije gotovo ne bi prišlo, če nemška kanclerka Angela Merkel ne bi odprla vrat več kot milijonu migrantov.

Pred evropskimi volitvami, ki bodo potekale prihodnje leto je madžarski predsednik vlade Viktor Orbán v intervjuju za avstrijski spletni portal oe24.at povedal, da je pomembno, da Evropa ohrani krščansko identiteto, ter, da ustavi pristajanje migrantov na evropskih obalah. “Ko smo se pridružili EU, smo se še vedno počutili svobodni. Od takrat je EU ubrala drugačno pot in mislim, da je to napačna smer,” je izpostavil Orbán glede EU in bil kritičen do vloge Evropske komisije kot osrednjega administrativnega telesa, ki se vse bolj spreminja v politično komisijo. Glede Komisije je še povedal, da ni njena naloga, da vodi Evropo in, da mora suverenost ostati v državah članicah, ki so odgovorne za vodenje EU.

Foto: twitter

Evropejci bomo prvič na evropskih volitvah glasovali o skupni temi
Orbán je izrazil tudi upanje, da bodo evropski volivci nagradili tiste, ki se trudijo ohranjati in ščititi evropsko identiteto ter krščanske vrednote, ki so zaradi porasta migracij vse bolj ogrožene. “Že trideset let poslušam, da nimamo skupne teme, ki bi zadevala celo Evropo. Zdaj imamo eno takšno temo: migracije. Od Lizbone do Vilne in tudi v Budimpešti bodo migracije ključna tema na volitvah. Zdaj bodo prvič evropski narodi skupaj glasovali o skupni temi,” je o razsežnosti in pomembnosti migrantske krize povedal Orbán.

“Obstajajo države, kjer mislijo, da mešanje dveh kultur, krščanstva in islama, ustvari nekaj novega in dobrega. Na to gledamo drugače. Če nekateri želijo mešati svoje kulture, imajo pravico poskusiti. A na Madžarskem ne želimo začeti s takšnimi poskusi. Ne želimo mešati svoje na krščanstvu temelječe kulture, vrednost in pogledov na življenje z drugimi kulturami,” je glede madžarskih pogledov na multikulturnost povedal Orbán.

J. Ž.