fbpx

Madžarski premier Orban v pismu vodstvu Evropske ljudske stranke: Z vsem spoštovanjem, nimam časa! Rešujemo življenja, zdravje in varnost naših državljanov!

Foto: epa

Težko si predstavljam, da ima kdorkoli izmed nas čas za fantaziranje glede namer drugih držav. V teh časih se mi zdi to precej razkošno. Z vsem spoštovanjem, nimam časa za to! Lahko se pogovarjam o čemerkoli, ko bo konec te epidemije,” je zapisal Viktor Orban v pismu Generalnemu sekretarju Evropske ljudske stranke (ELS) Antoniju Lópezu-Istúrizu Whiteu.

Madžarski premier Viktor Orban se je s pismom generalnemu sekretarju Evropske ljudske stranke Antoniju Lópezu-Istúrizu Whiteu odzval na zahtevo trinajstih desno-sredinskih strank, članic ELS, naj največja politična skupina v Evropskem parlamentu izključi Orbanovo stranko Fidesz.

Orban si namreč v teh kriznih časih težko predstavlja, da ima kdorkoli sploh čas za namere drugih držav, saj bi se vsakdo moral ukvarjati z razmerami pred svojim pragom. “Z vsem spoštovanjem, nimam časa za to! Lahko se pogovarjam o čemerkoli, ko bo konec te epidemije,” odgovarja madžarski premier in dodaja, da je svet v tem trenutku obrnjen na glavo, državniki in vodje politični strank po svetu pa so v tem času osredotočeni na iskanje učinkovitih rešitev z namenom reševanja življenja, zdravja in varnosti svojih državljanov.

Orban se namerava vse do konca epidemije ukvarjati predvsem z reševanjem madžarskih življenj ter pripravljanjem ukrepov za socialno in gospodarsko okrevanje države, in sicer v skladu z njeno ustavo. Obenem predlaga, da vsi ravnajo enako v svojih državah.

 

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je znova kritizirala Madžarsko
Madžarska vlada se je včeraj že odzvala na kritiko predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, ki se je besedno spravila na Madžarsko zaradi odloka madžarskega parlamenta, ki je v obdobju izrednih razmer v času epidemije korona virusa, zagotovil neomejena pooblastila Orbanovi vladi, čeravno lahko  parlament kadarkoli prekliče ta pooblastila.

Podobna pooblastila ima sicer še francoski predsednik Emanuel Macron, kar jasno kaže na dvojna merila Evropske komisije. Na kritike Evropske komisije se je že odzval tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs, ki meni, da so že leta kritizirani, ko ima Madžarska drugačno stališče od Evropske unije.

Domen Mezeg