Madžarski zunanji minister: Države Višegrajske skupine bi lahko bile zmagovalke postpandemičnega sveta!

Foto: epa

Madžarski zunanji minister Péter Szijjártó je prepričan, da bi lahko bile države Višegrajske skupnosti, med zmagovalkami postpandemičnega svetovnega reda. K temu bi lahko močno doprinesli skupni napori ter strateško partnerstvo. 

Madžarski zunanji minister Péter Szijjártó, je spregovoril prejšnji teden na novinarski konferenci, po srečanju zunanjih ministrov Višegrajske skupine držav, v poljskem mestu Lodž. Madžarski državnik, je ob tej priložnosti dejal, da sodelovanje na področju kulture, politike in gospodarstva med štirimi državami Višegrajske skupnosti, že obrodilo sadove. Po njegovem prepričanju ni pretirano trditi, da bi lahko pandemija koronavirusa ključno prispevala k vzpostavitvi novega svetovnega reda, in sicer tako v politiki, kot tudi na gospodarskem področju, poroča Remix News.

Tesno sodelovanje med državami Višegrajske četverice zagotavlja bliskovito okrevanje na gospodarskem področju v prihodnosti, slednje pa skupini držav zagotavlja mesto med zmagovalkami postpandemičnega sveta. Szijjártó je ob tem kot primer uspešnih skupnih prizadevanj navedel zaustavitev načrta EU glede obveznih migrantskih kvot, ki jim ga je uspelo preprečiti. Obenem pa jim je z zdravorazumskim pristopom na področju ekonomske in varnostne politike, uspelo zagotoviti, da je Srednja Evropa postala najbolj privlačna evropska regija za vlagatelje.

Madžarski zunanji minister Péter Szijjártó. (Foto: epa)

Obenem je ta del Evrope glavni dobavitelj za nemško industrijo, ki predstavlja hrbtenico evropskega gospodarstva. Obseg trgovine med Višegrajsko skupino držav in Nemčijo je leta 2019 presegel 300 milijard EUR. Prav tako je še dejal, da Madžarska nikdar ne bo pristala na minimalni davek na globalni ravni, in da ne nameravajo dvigovati davkov pod mednarodnimi pritiski. Ohranjanje oblikovanja davčne politike kot nacionalne pristojnosti je jamstvo za njihovo konkurenčnost. Madžarska podpira močno Evropo, kar pa ni mogoče doseči brez trdnih krščanskih vrednot ter močnih skupnosti. 

Domen Mezeg