fbpx

Madžarsko sodišče odločilo, da je dolžnost Madžarske zaščititi ustavne pravice svojih državljanov

Madžarski premier Viktor Orban (foto: EPA)

Madžarsko ustavno sodišče je v petek, 10. decembra 2021, objavilo odločitev o presoji sodbe Sodišča EU v zvezi z ukrepanjem proti migrantom na madžarski meji s Srbijo. Za razliko od Poljske je madžarsko ustavno sodišče iskalo kompromisno rešitev, ki ne bi neposredno kljubovala Bruslju, a bi vseeno domačim oblastem dala proste roke v soočanju z izzivi, ki jih predstavlja migrantska kriza. Odločitev madžarskega ustavnega sodišča lahko najdete TUKAJ.

Pred časom je Evropsko sodišče obsodilo madžarsko vzpostavljanje tako imenovanih tampon tranzitnih con, ki so ilegalnim migrantom preprečevale, da bi prosto nadaljevali svojo pot naprej proti zahodu. Ilegalni migranti so morali v tranzitni coni počakati na konec obravnave, nakar je bilo odločeno, ali lahko upravičeno nadaljujejo svojo pot ali pa so bili vrnjeni nazaj v Srbijo, od koder so prišli.

Učinkovit sistem obravnave ilegalnih migrantov, ki je slednje prepričal, da se je Madžarske najbolje ogniti v širokem loku, je zmotil, kakor temu pravi  namestnica odgovorne urednice N1 Slovenija Suzana Lovec, razne ““humanitarce, nevladnike, pravnike kulturnike in novinarje”,  ki so bili zaradi madžarske prakse odrezani od ilegalnih migrantov in niso mogli Madžarom s svojim metanjem polen ustvariti dodatnih stroškov. To je seveda zmotilo Bruselj.

Madžarska ima pravico zaščititi svoje državljane
Madžarsko ustavno sodišče je v najnovejši sodbi glede nelegalnega bivanja tujih državljanov na Madžarskem odločilo, da če so skupne pristojnosti EU in Madžarske nedokončane ali nezmožne izvajanja, “ne bo omejevalo neodtujljive pravice Madžarske, da odloča o svoji teritorialni celovitosti, prebivalstvu, načinu vodenja in strukturi države.” Pri tem je ustavno sodišče po poročanju Remix News opozorilo, da v danem primeru ni raziskalo ali je skupna pristojnost EU in Madžarske nedorečena v tem določenem primeru.

Madžarska pravosodna ministrica Judit Varga. (Foto: epa)

Ustavno sodišče je ravno tako določilo, da v primeru, ko skupne pristojnosti ali manko le teh vodijo v kršenje pravic državljanov do samoizražanja, je Madžarska dolžna zagotoviti varstvo omenjene pravice. Madžarsko sodišče je ravno tako ugotovilo, da je zaščita neodtujljivih pravic, o celovitosti ozemlja, prebivalstva, ustavne ureditve in državnega sistema del ustavne identitete.

Madžarski premier Viktor Orbán je v petek, 10. decembra 2021, povedal, da kar je pomembno za njegovo vlado, je odločitev ustavnega sodišča, saj so kot člani vlade in parlamenta prisegli zvestobo madžarski ustavi. “Odločitev ustavnega sodišča je razjasnila, da kakor dolgo ni v celoti poskrbljeno za EU pravila o migraciji, ima Madžarska pravico vršiti te naloge,” je komentirala pravosodna ministrica Judit Varga. Po njenem mnenju, in s tem se ne strinjajo podporniki priseljevanja migrantov, mora Madžarska prilagajati ukrepe na meji glede na realno stanje in sprejemati posamezne ukrepe. Kot tako je s to odločitvijo po mnenju Vargove poleg možne fizične pregrade na meji zagotovilo tudi močno pravno oviro za podpornike migracij. Ravno tako naj bi postalo jasno, da je na EU ravni potrebna reforma pravil o migracijah.

Ivan Šokić