fbpx

Madžarsko ustavno sodišče odobrilo referendum o zakonu za zaščito otrok

Udeleženci LGBT shoda v Budimpešti leta 2018 (foto: EPA)

Madžarsko ustavno sodišče je odobrilo  razpis referenduma, na katerem bodo Madžari lahko odločali, ali si želijo zakona, ki predvideva strožje kazni za pedofile in prepoveduje vnos LGBT ideologije v šole. Levičarji, ki so omenjenemu zakonu od samega začetka nasprotovali, pa so nad odločitvijo sodišča, ki je končno odločitev o zakonu prepustilo ljudstvu, razočarani.

“Ali podpirate spolno izobraževanje za mladoletne otroke v javnem izobraževanju brez pristanka staršev? Ali podpirate promocijo operacij za spremembo spola med mladoletniki? Ali podpirate neomejeno predstavitev medijske vsebine s spolnostjo, ki lahko vpliva na razvoj za mladoletne? Ali podpirate prikazovanje spolno občutljivih medijskih vsebin za mladoletne?” To so vprašanja, ki jih je za predlagani referendum pripravila vlada madžarskega premierja Viktorja Orbana.

Zakon o zaščiti otrok, ki ga je lani predstavila vlada, je bil od samega začetka tarča nevladnih aktivistov in institucij EU. Zakon, ki je med drugim predvideval strožje kazni za pedofilijo, se jim je zdel problematičen. A navkljub napadom z leve je madžarska vlada presodila, da je zakon še kako potreben, saj so v državi začeli opažati, da so radikalni spolni aktivisti začeli prodirati v šole in otrokom brez privolitve staršev prali možgane.

92 odstotkov Madžarov podpira strožje kazni za pedofile
Da bi bila zadeva nesporna, je po poročanju Remix News madžarski premier Orban obljubil, da bo na to temo razpisan referendum, s čimer bi zakon imel demokratično legitimnost. V primeru, da bi referendum padel, bi madžarska vlada umaknila omenjeni zakon. O ustavnosti referenduma je presojalo madžarsko ustavno sodišče, ki je dalo zeleno luč. Nasprotniki omenjenega zakona pa so bili nad odločitvijo sodišča razočarani.

Madžarski premier Viktor Orban (foto: EPA)

Pojavlja se vprašanje, zakaj je s strani posameznikov, ki Madžarsko konstantno obtožujejo nedemokratičnosti, tako močno nasprotovanje referendumu. Referendum je navsezadnje praznik demokracije, kjer ljudstvo samo izrazi svojo voljo o določeni problematiki. A nasprotnikom referenduma in zakona, ki predvideva strožje kazni za pedofile in zaščito otrok pred vsiljevanjem teorije spola, je volja ljudstva pomembna samo, ko je volja ljudstva enaka njihovi volji.

Po nedavnih raziskavah javnega mnenja 92 odstotkov vprašanih Madžarov verjame, da bi morali imeti v državi strožje kazni za pedofilijo, 60 odstotkov vprašanih pa se strinja z omejitvijo propagande o teoriji spola, ki cilja na otroke. Zgolj 33 odstotkov vprašanih je prepričanih, da je prejšnja zakonodaja bila zadostna glede regulacije o posiljevanju otrok z LGBT ideologijo v šolah.

Spolna ideologija je duševna bolezen
Madžarska pravosodna ministrica Judit Varga je pozdravila odločitev ustavnega sodišča. “Končno lahko Madžari neposredno izrazijo svoje mnenje o zaščiti otrok. Zaščitimo družine in pravice staršev,” je zapisala na Facebooku. “Medtem ko levica pijana od spolne ideologije smatra ta referendum za ‘neumnost’, je sama sprožila referenduma o dveh drugih zadevah,” so medtem opozorili v madžarskem mislišču Center za temeljne pravice (Alapjogokért Központ).

Madžarska pravosodna ministrica Judit Varga (foto: EPA)

Pri tem so izpostavili, da je Center že več let opozarjal na “norost postavljanja pod vprašaj razliko med biološkimi moškimi in biološkimi ženskami”, in na “mavrično propagando, ki vedno bolj cilja na mladoletne in jih skuša zvabiti k agendi spolne fluidnosti in nebinarnosti”. Gre za teoriji, ki trdita, da je biološki spol spektrum, ki ne vključuje samo moške in ženske ter teorijo o spolni identiteti, ki predpostavlja, da si lahko posameznik sam izbere svojo spolno identiteto ne glede na resničnost. “Na Zahodu so politične elite kratko malo ‘formalizirale’ duševno bolezen, znano kot spolna ideologija, ne da bi vprašali ljudi,” so dodali pri Centru za temeljne pravice.

Ivan Šokić