Đokovića še vedno lahko izženejo iz Avstralije – minister za migracije ima to možnost

Datum:

Vrhunski teniški igralec Novak Đoković naj bi bil v skladu z odločitvijo avstralskega sodišča izpuščen na prostost. Vendar pa obstaja možnost, da ga bodo avstralske oblasti deportirale iz države za tri leta. 

                   

Avstralski sodnik Anthony Kelly odločil v korist srbskega teniškega igralca Novaka Đokovića – da mora biti izpuščen iz Centra za pridržanje priseljencev v Melbournu, vendar pa zadeva še ni povsem zaključena. Vrhunski športnik je sicer dobil bitko v boju proti avstralskim oblastem, saj je bilo njegovi pritožbi ugodeno. Lokalne oblasti so pred tem sicer preklicale njegovo vizo, poroča RT.

Ob razglasitvi svoje odločitve je sodnik Kelly ravnanje avstralskih oblasti označil za “nerazumno”. 34-letnik je v Avstralijo sicer prispel preteklo sredo, ob tem pa verjel, da mu je bil ugoden zdravniški izvzem iz obveze cepljenja proti covidu-19, in da ima prost vstop v Avstralijo. Kot je še navedeno, naj bi bil prebolevnik. Koronavirusno bolezen naj bi prestal decembra lani.

Svetovno znani teniški igralec Novak Đoković (Foto: epa)

Prav zato naj bi dobil možnost nastopa na prvenstvu Australia Open. Zeleno luč naj bi prejel tako s strani Avstralske teniške zveze kot tudi oblasti zvezne države Viktorije. Vendar pa so avstralski obmejni organi prepričani, da Đoković nima utemeljenih razlogov za pridobitev zdravniške izjeme za vstop v državo, potem ko je bilo ugotovljeno, da teniški igralec ni cepljen proti covidu-19. In oblasti so Đokovića posledično pridržale, on pa je vložil pritožbo glede preklica vize in načrtovane deportacije.

Minister za migracije lahko Đokovića, navkljub odločitvi sodišča, še vedno izžene
Po mnenju sodnika, ki je odločil v njegovo korist, naj igralec ne bi imel dovolj časa za posvetovanje s pravniki. Sodnik je ob tem podal ukaza za njegovo izpustitev v roku 30 minut po razsodbi, obenem pa so mu oblasti morale vrniti potni list, osebne predmete in izplačati pravne stroške. Primer je sprožil afero mednarodnih političnih razsežnosti. Mediji celo poročajo o tem, da sta se Srbija in Avstralija znašli na robu diplomatskega spora, v Avstraliji in rodni Srbiji pa so se za igralca potegnili številni protestniki.

Slovenski odvetnik specialist za kazensko pravo, doktor kazenskopravnih znanosti, docent za področje prava ter avtor in predavatelj Blaž Kovačič Mlinar pa je podal razlago zakaj Đokovića dejansko lahko navkljub odločitvi sodišča še vedno izženejo iz države: Minister za priseljevanje Alex Hawke ima diskrecijsko pravico, da razmisli o preklicu vizuma gospodu Đokoviću na podlagi svojega osebnega pooblastila za preklic v skladu z delom zakona o migracijah.” To pa pomeni, da bi Hawke lahko dejansko razveljavil današnjo odločitev sodišča. Če bi do tega prišlo, bi imel posledično Đoković triletno prepoved vstopa v Avstralijo. Gre za skrajno možnost, ki jo minister ima na voljo.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Prestrašena levica orkestrira medijski pogrom nad evropsko poslansko

Le nekaj dni po razglasitvi hudega poraza levice na...

Rutte se je pisno “opravičil” Madžarski

Nekdanji nizozemski premier Mark Rutte se je pisno opravičil...

Evropska poslanka Romana Tomc postala podpredsednica največje politične skupine v Evropskem parlamentu

Evropska poslanka Romana Tomc iz vrst največje opozicijske stranke...