fbpx

Makedonci razpustili parlament, obetajo se predčasne volitve

Gjorge Ivanov, makedonski predsednik. (Foto: STA)

Makedonski poslanci so danes glasovali za razpustitev parlamenta prihodnji mesec, da bi lahko v skladu z dogovorom za končanje politične krize v državi predčasne volitve izvedli 24. aprila.

Poslanci makedonskega parlamenta so danes izglasovali njegovo razpustitev s 24. februarjem. Dejanje je sledilo odstopu premiera Nikole Gruevskega, ki je pred dnevi odstopil s položaja z namenom, da odpre pot za predčasne volitve. V skladu z dogovorom, ki so ga lani poleti dosegli vladajoča stranka VMRO-DPMNE, opozicijski socialisti (SDSM) ter albanski stranki DUI in DPA, je moral premier odstopiti 100 dni pred načrtovanimi predčasnimi volitvami, poroča STA.

Opozicija napovedala bojkot datuma predčasnih volitev
Makedonci upajo, da bo ta dogovor s seboj prinesel tudi konec večmesečne politične krize. Opozicijski socialisti so medtem napovedali, da bodo 24. april kot datum predčasnih volitev bojkotirali, saj po njihovem mnenju pogoji za volitve še niso bili izpolnjeni.

“SDSM ne sprejema volitev brez svobodnih medijev in očiščenega volilnega imenika,” je v parlamentu povedal predstavnik stranke Goran Sugareski in dodal, da bo njegova stranka “nadaljevala boj za poštene in demokratične pogoje za volitve z vsemi demokratičnimi sredstvi, ki jih imajo na voljo”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Makedonski predsednik Gjorge Ivanov naj bi po pričakovanjih še danes imenoval začasnega premierja, ki bo do volitev vodil prehodno vlado.

Makedonija je v globoki politični krizi že vse od aprila 2014, ko je opozicijska SDSM po parlamentarnih volitvah blokirala delo parlamenta, saj naj bi volitve zaznamovale prevare. Lani se je kriza nato še dodatno zaostrila, nato pa so glavne štiri makedonske stranke ob posredovanju EU julija le dosegle dogovor o rešitvi.

A. D., STA