Makedonija drvi v državljansko vojno: Socialdemokrati so skušali s pučem za predsednika parlamenta postaviti albanskega terorista, ki ga podpira Tanja Fajon!

Foto: EPA. V četrtek popoldne je bilo v makedonskem parlamentu zelo krvavo.

Dan po kaosu v makedonskem parlamentu, ko so podporniki decembra demokratično izvoljene konservativne stranke VMRO-DPMNE (ta zaradi zarote tamkajšnjih socialdemokratov z več albanskimi strankami ni uspela oblikovati nove koalicije), vdrli v sobranjo in obračunali z nekaterimi poslanci, v Skopju vre. Levičarska stranka (SDSM), ki jo vodi Zoran Zaev in jo zelo javno podpirajo tudi slovenski socialdemokrati na čelu z Ivom Vajglom in Tanjo Fajon, je v četrtek pozno popoldne na način puča izvolila novega predsednika parlamenta, etničnega Albanca Talata Xhaferija, čeprav je več deset tisoč makedonskih protestnikov več tednov protestiralo proti takšni “izdaji” naroda. Vse za oblast, toda načrte jim že več tednov navkljub pritiskom iz Evrope in ZDA kvari makedonski predsednik Gjorge Ivanov, ki levičarjem ne želi podeliti mandata za sestavo vlade, v kateri bi bili večina Albanci. Takšna koalicija bi namreč ogrozila obstoj države. SDSM pa tudi po četrtkovih dogodkih noče na pogovore k predsedniku in želi na oblast na silo, mimo volje ljudstva, pa četudi zaradi tega Makedonija drvi v državljansko vojno!

Po poročanju makedonskih medijev naj bi bilo v nasilnih protestih ranjenih več kot 100 oseb, od tega 22 policistov in trije poslanci. Mediji so tudi poročali, da se je v četrtek pred makedonskim parlamentom zbralo več kot 50.000 ljudi, potem ko Makedonci že več tednov vsakodnevno protestirajo proti načrtom tamkajšnje opozicijske socialdemokratske stranke SDSM, ki jo vodi Zoran Zaev, da bi oblikovala novo koalicijo z več albanskimi strankami, v kateri bi večino v vladi predstavljali Albanci – in ne Makedonci.

Naj spomnimo; desnosredinska stranka VMRO-DPMNE je v Makedoniji na oblasti neprekinjeno že vse od leta 2006, na lanskih decembrskih volitvah pa je tesno premagala levičarsko SDSM, za katero so prvič v zgodovini množično glasovali tudi albanski volivci. Rezultat je bil tako bolj tesen, kot so napovedovale javnomnenjske raziskave, vseeno pa je predsednik Ivanov mandat za sestavo vlade podelil stranki dosedanjega premierja Nikole Gruevskega. V Makedoniji velja pravilo, vlado sestavita makedonska in albanska stranka, ki na volitvah prejmeta največ glasov, tokrat pa stranki VMRO-DPMNE tega ni uspelo, saj nobena izmed albanskih strank ni želela v koalicijo. Razlog je preprost: socialdemokrati so jim obljubili oživitev ideje o “Veliki Albaniji”, če jih volijo in jim pomagajo na oblast.

Nesojeni predsednik parlamenta Talat Xhaferi je nekdanji komandant albanskih paravojaških enot (ONA)
Prav tako je stranka SDSM napovedala izvolitev novega predsednika državnega zbora, Albanca Talata Xhaferija, kar je bila velika provokacija za makedonske domoljube. Xhaferi je namreč nekdanji komandant albanskih terorističnih paravojaških enot (ONA), ki so se leta 2001 ob veliki albanski vstaji spopadle z makedonsko vojsko. Mir je bil dosežen šele z Ohridsko pogodbo, ki pa so jo socialdemokrati zdaj dokončno povozili, ker so pristali na t. i. Tiransko platformo, s katero bi Albanci radi spreminjali celo ustavo – in menjali makedonsko zastavo, grb ter himo! To je seveda nepredstavljivo za državo, ki je bila samo pred 15 leti praktično na pragu državljanske vojne.

Kot nam je v telefonskem pogovoru zaupal novinar makedonske državne tiskovne agencije Cvetin Čilimanov, protesti v Makedoniji potekajo že več mesecev, okrepili pa so se v zadnjih tednih po napovedi voditelja opozicije Zorana Zaeva, da na drugo najmočnejšo politično funkcijo v državi izvoli zloglasnega Xhaferija. Na deset tisoče ljudi je vsak dan na ulicah in pred parlamentom socialdemokrate pozivalo, naj tega nikar ne storijo in naj pristanejo na nove volitve, ki bi bile v tem trenutku bržkone najboljša opcija za rešitev iz nastale konstitualne krize.

Talat Xhaferi (foto: epa)

Tiranska platforma, na katero so pristali socialni demokrati, je podlaga za kreiranje tretje albanske države na Balkanu
SDSM se je ves čas požvižgala na mnenje Makedoncev in se je odločila poteptati njihovo voljo, saj je v četrtek dopoldne Zoran Zaev sklical tiskovno konferenco, na kateri je napovedal popoldansko izvolitev Xhaferija za predsednika parlamenta. To bi bil seveda prvi korak k oblikovanju nove koalicije, ki bi rada odpirala težka vprašanja, kot je morebitna sprememba imena države, himne in zastave, pa tudi dvojezično Makedonijo. Vse to so socialdemokrati Albancem obljubili s podpisom Tiranske platforme, ki je bila po naših informacijah dokončno oblikovana januarja, sponzoriral pa jo je albanski predsednik vlade Edi Rama. Program stranke SDSM je, denimo, predvideval celo zakon, po katerem bi Albanci lahko blokirali sleherno investicijo v državi, če bi ne bilo enake investicije tudi v albanskem delu države. Prav tako naj bi se po Tiranski platformi Makedonci Albancem morali opravičiti za domneven genocid.

Takšna vlada, v kateri bi sedela večina albanskih poslancev in samo manjšina Makedoncev, je za predsednika države in njegove državljane nedopustna, saj bi pomenila začetek razpada Makedonije in oblikovanje tretje albanske države na Balkanu. Protestniki so več tednov opozarjali sociademokrate, da bodo v primeru izvolitve Xhaferija vdrli v skupščino, zato je skrajno nenavadno, da se je Zaev svoj načrt odločil izpeljati ravno ob 18. uri, ko se pred parlamentov po pravilu zbere največje število protestnikov. Naš sogovornik Cvetin Čilimanov opozarja, da so imeli organizatorji puča tudi dovolj časa, da bi zapustili stavbo in se umaknili na varno, a so v avli v družbi novinarjev dobesedno počakali na razjarjeno množico. To po mnenju Čilimanova dokazuje, da so želeli v SDSM namerno sprovocirati podpornike desnice, da bi tuje institucije še bolj odločno stopile na njihovo stran.

Organizatorji protesta so iz civilne iniciative United for Macedonia, vodi jih režiser Boris Damovski.

Opozicija organizirala “paralelno skupščino”, albanski poslanec pa je sredi parlamenta prepeval albansko himno
Do poskusa prevzema oblasti je sicer prišlo, potem ko so konservativci želeli prekiniti skupščino in najti skupni dialog z nasprotno stranjo, a so socialni demokrati skupaj z albanskimi strankami zapustili sejo in organizirali nezakonito “paralelno skupščino”, s katero so dosedanji koaliciji pokazali, da imajo s 64 poslanci od 120 v parlamentu zdaj sami novo večino. “Težko je bilo karkoli slišati, kaj se pogovarjajo med seboj, saj so se kot v gostilni drli drug čez drugega, na koncu pa za predsednika parlamenta postavili Xhaferija,” nam je dogajanje znotraj parlamenta opisal novinar Čilimanov. Ko je novica o izvolitvi dosegla množico pred parlamentom, je sledil nasilen vdor v prostore sobranja. Večina protestnikov je sicer samo zavzela prostore skupščine in mahala z makedonskimi zastavami, nekaj deset nasilnežev pa je obračunalo z nekaterimi pripadniki t. i. “nove večine”.

Kdo je poškodovani Zijadin Sela, za katerega Albanci obljubljajo “krvno” maščevanje? Župan, ki ponižuje Makedonce!
Več oseb je bilo lažje poškodovanih, vidnejše jo je skupil vodja SDSM Zoran Zaev in njegova namestnica, najtežje poškodbe pa je utrpel predstavnik Alijanse za Albance Zijadin Sela, ki so ga morali na zdravljenje odpeljati celo v klinični center. Po zadnjih informacijah je utrpel poškodbe glave, zato ostaja na intenzivni negi, a je zunaj življenjske nevarnosti. Makedonski in srbski mediji sicer danes poročajo, da so socialna omrežja polna komentarjev albanskih uporabnikov, ki Makedoniji obljubljajo “totalno vojno”, če Sela umre.

Da so se makedonski protestniki najbolj lotili prav Zijadina Sele, pravzaprav ni presenečenje, pravi naš sogovornik, saj gre za župana majhnega albanskega mesteca na jugu države, ki ima pestro zgodovino provociranja makedonskega naroda. “V javnosti je večkrat govoril, kako bo iz javnih služb odpustil vse Makedonce, če se mu uspe povzpeti na oblast. Prav tako je javno govoril, da makedonska država in narod ne obstajata in na sploh žalil naše ljudi,” je povedal Čilimanov.

Makedonci ne želijo videti razpada svoje države pred lastnimi očmi.

Je “blagoslov” za puč prišel iz Evropske unije? Makedonci so naveličani vmešavanja Iva Vajgla in Tanje Fajon
Eden od Albancev, ki so bili med organizatorji puča, je imel v roki celo pištolo in je ob vdoru protestnikov izstrelil naboj. Prav tako je protestnike sprovociral albanski poslanec, ki je ob izvolitvi Xhaferija za predsednika parlamenta sredi makedonske skupščine zapel albansko himno. Za Makedonce pa je nasploh nedopustno, da so nekatere bratske socialdemokratske stranke iz Evrope neposredno po izvolitvi nemudoma podprle Xhaferija, kar nakazuje, da je “žegen” za takšen puč prišel iz Evropske unije in ZDA.

“Se pa situacija na ameriški ambasadi v Skopju hitro menja, saj se v State Departmentu že dogajajo zamenjave, nova administracija Donalda Trumpa pa nastavlja svoje ljudi. To je za ameriško ambasado morda ena zadnjih priložnosti, da v Makedoniji na oblast pomaga levičarjem,” nam je še povedal Čilimanov, ki razkriva, da so makedonski protestniki ogorčeni tudi zaradi vmešavanja slovenskih socialdemokratov na čelu s Tanjo Fajon in Ivom Vajglom. S takšnim vmešavanjem je slovenski SD soodgovoren za nastalo politično krizo, ki bi kaj lahko vodila v oboroženi spopad oz. državljansko vojno.

Makedoncem na pomoč prihajajo srbski nogometni huligani (foto: epa).

Zoran Zaev in albanski voditelji zavrnili povabilo na pogovore z makedonskim predsednikom Gjorgom Ivanovom
Makedonski mediji sicer danes poročajo, da bi moral biti petek nov pomemben dan za Makedonijo, saj je predsednik države na pogovore povabil voditelje vseh parlamentarnih strank, a ga je Zoran Zaev, tako kot vsi voditelji albanskih strank, že zavrnil. O svojih nadaljnih korakih se organizatorji puča še dogovarjajo, njihove izjave za javnost pa dajejo slutiti, da ni Makedonija trenutno nič bližje mirni rešitvi politične krize, temveč se situacija v Skopju in drugih večjih makedonskih mestih vse bolj destabilizira.

Albanci v Tetovem se oborožujejo, na pomoč Makedoncem v Skopje pa prihajajo srbski nogometni huligani
Nekateri srbski mediji celo poročajo, da se Albanska 113. vojna brigada, nastanjena v Tetovem, že organizira, makedonskim protestnikom pa na pomoč prihajajo nogometni huligani. Telegraf navaja, da je v Skopje že prispelo več sto najbolj zagriženih pripadnikov navijaške skupine Delije (ultrasi Crvene Zvezde), sledili pa naj bi jim tudi huligani nekaterih drugih navijaških skupin iz Makedonije, Srbije, Črne Gore – in celo Hrvaške!

Naš sogovornik Cvetin Čilimanov meni, da je državljanska vojna še kako mogoča, saj je socialnim demokratom uspelo destabilizirati državo do te mere, da bi lahko videli novo oboroženo vsealbansko vstajo. Ob tem opozarja tudi na dvojno igro, ki jo že ves čas igra voditelj SDSM Zoran Zaev. “Albancem po eni strani obljublja izpolnitev vseh zelo konkretnih obljub, danih s podpisom Tiranske platforme, po drugi strani pa Makedoncem zatrjuje, da spreminjanja ustave ne bo dovolil in da soglasja k tem albanskim nameram, ko se enkrat oblikuje vlada, ne bo dal. Albanci bodo slejkoprej spoznali, da njihov obljub ni sposoben v celoti izpolniti in da jih je izkoristil za vzpon na oblast,” še opozarja Čilimanov. In potem bo počilo.

Edina rešitev, da se prepreči neizbežna državljanska vojna v Makedoniji in širitev nemirov v druge države v regiji, je v rokah evropskih in ameriških politikov. Potrebno je reči jasen NE idejam o t. i. Veliki Albaniji. Bo pa to po vseh obljubah, ki so jih dali Albancem za dosego svojih lastnih interesov, verjetno zelo težko.

O dogajanju v Makedoniji vas bomo na Novi24TV podrobno obveščali tudi v prihodnjih dneh.

Luka Svetina