fbpx

Makedonija: Predsednik Ivanov podelil mandat za sestavo vlade socialistu Zaevu – bo to pomenilo vojno in nastanek velike Albanije?

Foto: epa

Makedonski predsednik Gjorge Ivanov je danes podelil mandat za sestavo nove vlade vodji opozicijskih socialdemokratov (SDSM) Zoranu Zaevu, ki je že pred volitvami sklenil zavezništvo z albanskimi strankami. Številni menijo, da bo to pomenilo spopad in konec enotne Makedonije, zato Makedonci vsak dan množično protestirajo. 

Zoran Zaev je mandat za sestavo dobil dobrih pet mesecev po predčasnih parlamentarnih volitvah, ki so potekale 11. decembra lani, zato se je govorilo, da je prav predsednik Ivanov zadnji branitelj države. Iz Makedonije prihajajo novice, da je prav Evropa pritiskala na makedonskega predsednika, da je podelil mandat za sestavo vlade, ki bo po prepričanju Zaeva sestavljena konec maja.

Še pred kratkim so iz vodilne stranke VMRO-DPMNE, ki je sicer zmagala na volitvah, vendar zaradi predvolilne koalicije Albancev s socialistom Zaevom nihče ni želel z njimi v parlamentarno koalicijo, pojasnjevali vsem večjim evropskim institucijam, da bi vodilni možje doumeli, zakaj z vmešavanjem v makedonske notranje politične zadeve delajo veliko napako.

Albanska manjšina predstavlja samo 25 odstotkov
Od zadnjih parlamentarnih volitev Makedonija doživlja velik pretres na politični sceni, prelomljeno je bilo tudi več let uveljavljeno politično pravilo, ki je zagotavljalo etnično stabilnost in harmonijo v Makedoniji. Prišlo je do vmešavanja albanskega predsednika Edija Rame, prav tako so v parlamentu nelegalno izvolili novega predsednika, Talata Xhaferija.

Protesti v Makedoniji (foto: epa)

Nekdanja jugoslovanska republika ima pravilo za zagotavljanje politične stabilnosti, in sicer, da zmagovita stranka vedno sestavi koalicijo z zmagovalno albansko stranko, tudi če ima makedonska stranka absolutno večino in oblikovanje koalicije v resnici sploh ni potrebno. V stranki VMRO-DPMNE opozarjajo, da albanska manjšina predstavlja drugo največjo etnično skupino v Makedoniji, štela naj bi približno 25 odstotkov prebivalstva.

Stranka VMRO-DPMNE je, ne glede na to, da ji v letih 2008 in 2014 sploh ne bi bilo treba oblikovati koalicije, saj je na volitvah osvojila absolutno večino, obakrat šla v koalicijo z albansko stranko DUI, ki je prejela največ glasov. Desnica opozarja, da je tudi decembra lani znova zmagala na volitvah in so bili socialni demokrati (SDSM) poraženi. Vseeno pa so socialni demokrati s tremi drugimi albanskimi strankami oblikovali t. i. Tiransko platformo, ki je vodila k množičnim protestom in izgredom.

Albanci snujejo projekt velike Albanije
Naj spomnimo. Platforma, katere podpisnik je pravzaprav tudi Edi Rama, zahteva dvojezično Makedonijo, kjer sta oba jezika obravnavana enakovredno, kjer se daje zeleno luč vzpostavitvi novega albanskega kantona, pa tudi spreminjanju makedonske zastave, grba in himne. Tu je veliko drugih aspektov, zaradi katerih je obstoj Makedonije kot države ogrožen kot še nikoli pred tem.

Voditelji SDSM in treh albanskih strank so takšno platformo podpisali pri albanskemu predsedniku vlade, Ediju Rami, v njegovem kabinetu, v Tirani, v resnici pa gre za načrt oblikovanja t. i. Velike Albanije, ki zajema tudi velik del makedonskega ozemlja. To je seveda vodilo v množične proteste, saj Makedonci že več kot 70 dni protestirajo v vseh večjih makedonskih mestih, da bi zaščitili svojo državo pred neizbežnim razpadom.

C. Š.