Makedonska zdravnica okužena s Covid-19 podrejenim grozila, da jih bo odpustila, če jo prijavijo; zdaj je v izolaciji več kot 200 ljudi

Direktorica Klinike za kožne bolezni v Skopju Nina Caca Biljanovska (foto: Facebook)

Direktorica Klinike za kožne bolezni v Skopju Nina Caca Biljanovska je še cel teden po okužbi s Covid-19 hodila v službo. Okužbo je staknila med smučanjem v Italiji, od koder je na Instagramu veselo objavljala fotografije iz Dolomitov. Po vrnitvi v Makedonijo pa je podrejenim grozila, da jih bo odpustila, če jo prijavijo. Zdaj je v izolaciji več kot 200 ljudi.

Neodgovorno obnašanje makedonske zdravnice Nine Cace Biljanovske, vodje dermatološke klinike v Skopju, je pretreslo makedonsko javnost. Zaradi nje je po zadnjih podatkih v izolaciji več kot 200 ljudi.

Kolegi Biljanovske so jo po povratku iz Italije, kjer je smučala v Alta Badii, prosili naj se testira na koronavirus Covid-19, kar pa je zavrnila in po pisanju Jutarnjega še cel teden normalno hodila v službo. Podrejenim pa je grozila, da bodo ob službo, če jo prijavijo.

Neodgovorna direktorica še en mesec ostaja na položaju
Dogajanje na dermatološki kliniki je potrdil tudi makedonski minister za zdravje Venko Filipče, ki je povedal, da je vseh 64 zaposlenih na kliniki trenutno v izolaciji, ravno tako 11 pacientov, ki so bili hospitalizirani na kliniki, kot tudi 13 oseb, ki so jih zdravili v dnevni kliniki.

Po trditvah Filipčeja Biljanovska ni bila v neposrednem stiku s pacienti na dermatološki kliniki. Je pa zato imela predavanje za množico več kot stotih ljudi v eni od restavracij v Skopju. Na predavanju naj bi bili prisotni tudi tuji državljani. Dermatološko kliniko so začasno zaprli zaradi dezinfekcije.

Poziv ljudem, naj ravnajo odgovorno
Filipče je ob tem sporočil, da bo neodgovorna direktorica klinike umaknjena s položaja takoj po volitvah 12. aprila. Prej je to nemogoče zaradi procedure. V Severni Makedoniji je trenutno potrjenih sedem primerov obolelih za Covid-19.

“Pozivam vsako osebo, ki pride iz rizičnega območja, da ostane dva tedna v izolaciji,” je državljane k odgovornemu ravnanju pozval minister za zdravje. “Nikomur ne bo prihranjeno prevzemanje odgovornosti,” je še dodal.

Ivan Šokić