Makedonski premier Zaev je napovedal svoj odstop

Foto: STA

Premier Severne Makedonije in vodja makedonskih socialdemokratov (SDSM) Zoran Zaev  je ob porazu na lokalnih volitvah dejal, da čestita nasprotnikom in ocenil, da ni razloga za predčasne parlamentarne volitve v Severni Makedoniji. Po odstopu z obeh položajev je poudaril, da je največji dosežek njegove vlade vstop Severne Makedonije v zvezo Nato ter približevanje države Evropski uniji.

Makedonska tiskovna agencija Mia poroča, da je premier Severne Makedonije in vodja makedonskih socialdemokratov (SDSM) Zoran Zaev po porazu na lokalnih volitvah v nedeljo zvečer odstopil z obeh položajev. Na novinarski konferenci je sporočil, da prevzema odgovornost za slab rezultat na teh volitvah. Zaev je že pred objavo volilnih rezultatov napovedal, da bo odstopil s premierskega položaja, če bo njegova stranka izgubila župansko mesto v Skopju. Zaev je sicer s položaja predsednika vlade odstopil tudi januarja 2020, nato pa je po predčasnih volitvah nekaj mesecev kasneje ponovno nastopil mandat. Poznavalci razmer sedaj pričakujejo, da bo SDSM predlagala novega kandidata za predsednika makedonske vlade.

V Severni Makedoniji je v nedeljo potekal drugi krog lokalnih v 44 občinah, tudi v Skopju, poroča STA. V drugem krogu lokalnih volitev je v makedonski prestolnici Skopje slavila neodvisna kandidatka Danela Arsovska. Sedanji župan Petre Šilegov iz vrst SDSM je v nedeljo zvečer priznal poraz in Arsovski čestital za zmago. Arsovsko sicer podpira opozicijska VMRO-DPMNE, ki je glede na dosedanje rezultate volitev slavila v najmanj polovici od 80 makedonskih občin. SDSM je zmagala v manj kot 20 občinah, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Arsovska je v drugem krogu lokalnih volitev prejela 55,85 odstotka glasov podpore, Šilegov 40,6 odstotka, je sporočila volilna komisija po preštetju 60 odstotkov glasov, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Avgusta lani smo poročali, da se je Zaev v koalicijski pogodbi zavezal k posebnemu dogovoru, ki predvideva, da bo do konca mandata to vlogo prevzel tudi predstavnik Albancev, s čimer bo to prvi makedonski predsednik vlade albanskega rodu v zgodovini te države. Pogodba je bila podpisana s stranko Albancev DUI in predvideva, da bo po izteku štiriletnega mandata, pred novimi volitvami, Zaev prepustil funkcijo za sto dni predstavniku Albancev. To bi bilo prvič v zgodovini, da bi predstavnik albanske manjšine zavzel najpomembnejšo politično funkcijo v državi, zaradi česar je Zaev izrazil ponos in dodal, da bo zaradi tega Makedonija še naprej varna, urejena in napredna. Nenavadna poteza naj bi med Makedonci še povečala razdor, odkar je Makedonija, da bi razrešila konflikt z Grčijo in pristopila k pogajanjem z EU, spremenila svoje ime v Severna Makedonija. V Sloveniji imajo državljani in priseljenci albanskega rodu veliko zaveznico v voditeljici Socialnih demokratov Tanji Fajon, je pred časom pisala Domovina in dodala, da so za njene zasluge za albanski narod v Tirani že pred leti odprli Fajon bar.

Sara Bertoncelj