fbpx

Malta in Slovenija kot mafijski državi – ozadje umora novinarke povsem enako kot v primeru slovenskega pranja iranskega denarja

Foto: iStock

Brutalen umor malteške novinarke Daphne Caruana Galizia je odprl drugačen pogled na številne korupcijske škandale in pranje denarja, zato številni kritiki Malto opisujejo kot “mafijsko državo”. Malta pa ni edina država, kjer je mafija ugrabila vse sisteme in podsisteme, da lahko neovirano krade. Nedavno razkrito pranje iranskega denarja v NLB in financiranje terorizma prav tako razkriva, kako je slovenska mafija počela vse to zavestno in nekaznovano. Čeprav je dokazano, da je za pranje denarja vedelo vsaj 100 ključnih funkcionarjev v celotni hierarhiji, od tega tudi organi pregona, je skrajni čas, da se zaradi higieničnih razlogov pretrese celotno vlado, vključno s policijo in tožilstvom, ki umetno zavirajo pregon organiziranega kriminala in omogočajo mafiji, da neovirano krade in pere denar še naprej. 

Evropski politiki so po zahrbtnem umoru novinarke Daphne Caruana Galizia pozvali Evropsko komisijo, naj ukrepa in naredi več na področju pranja denarja in korupcije na Malti, saj so po mnenju številnih čakali predolgo.

Daphne Caruana Galizia je bila namreč prva novinarka z mediteranskega otoka, ki je razkrila imena v aferi t. i. panamskih dokumentov, razkritih maja lani, v svojih prispevkih pa je opozarjala na številna podjetja malteškega premierja Josepha Muscata in njegove žene s sedeži v davčni oazi Panama in drugje.

Barabe na vseh ključnih mestih – podobnost s pranjem denarja v NLB zgolj naključje
Zadnjo objavo je na svojem blogu zapisala zgolj uro pred smrtjo, del njene objave pa je povzel njen sin na Facebooku. “Za predsednika vlade je precej neprijetno, da izjavi, da ne bo miroval, dokler ne najdejo preostalih krivcev. Najprej se je v kabinetu obdal z barabami, nato je z barabami in imbecili kadroval na policiji, nato pa je z barabami in nesposobneži zapolnil še sodišča. Če bi te institucije delovale, ne bi bilo atentata, jaz in moj brat pa bi še vedno imela mamo,” je zapisal.

Smrt novinarke odmeva tudi v nekaterih evropskih krogih, zato je nemški poslanec Evropskega parlamenta Sven Giegold na svojem blogu Evropsko komisijo obtožil, da je naredila premalo za končanje “kulture nekaznovanosti” kriminalcev, hkrati pa je že junija opozarjal komisijo, da Malta krši evropsko zakonodajo o pranju denarja, Evropska komisija pa ni storila ničesar.

Tudi na Malti prali denar za financiranje terorizma
Nemški medij DW poroča, da je pranje denarja in izogibanje plačevanja davkov zgodba še iz časov osemdesetih let prejšnjega stoletja, vsa ta kazniva dejanja pa vselej spremlja tudi financiranje terorizma in drugih zvrsti kriminala, zato ni nenavadno, da so ubili osebo, ki je dregnila v osje gnezdo. Veliko pove tudi dejstvo, da je policijska preiskava umora zelo počasna, vse več pa je sumov, da je poleg vsega močno vpletena tudi policija, zato bi pričakovali, da bi kot prvi odstopil tudi vodja malteške policije.

Malta pa ni edina država, kjer je mafija ugrabila vse sisteme in podsisteme, da lahko neovirano krade. Nedavno razkrito pranje iranskega denarja v NLB in financiranje terorizma prav tako kaže, kako je slovenska mafija počela vse zavestno in nekaznovano. Čeprav je dokazano, da je za pranje denarja vedelo vsaj 100 ključnih funkcionarjev v celotni hierarhiji, od tega tudi organi pregona, je skrajni čas, da se zaradi higieničnih razlogov pretrese celotno vlado, vključno s policijo in tožilstvom, ki umetno zavirajo pregon organiziranega kriminala in omogočajo mafiji, da neovirano krade in pere denar še naprej.

C. Š.