[VIDEO] Kaj pomenijo nedavne grožnje tajnika Islamske skupnosti Porića, ali nas mora biti strah? Zadeva tudi pri varuhinji človekovih pravic

Datum:

Poročali smo že o seji ljubljanskega mestnega sveta, ki jo je marsikateri svetnik MOL zapustil šokiran. Tajnik islamske skupnosti Porić je namreč zagrozil, da si bodo v skupnosti zapomnili tiste, ki so bili proti gradnji džamije. Ob teh besedah je zmrazilo marsikaterega Slovenca, mnogi pa se sprašujejo, ali gre v tem primeru za grožnjo vsem, ki niso navdušeni nad vse bolj očitno navzočnostjo islama v “multikulturni” Ljubljani. Svetniški klub SDS je zato tako islamski skupnosti kot varuhinji človekovih pravic poslal pismo, v katerem pojasnjuje neprimernost takšne izjave in naproša za podrobnejšo obrazložitev njenega pomena.

Različna stališča so vsekakor stalnica vsake demokracije, kot navajajo tudi v pismu. A to, kar je v njegovem govoru sporno, se ni zgodilo še nikoli doslej. V izjavi je Nevzet Porić, kot predstavnik skupine/skupnosti/veroizpovedi, drugače mislečim zagrozil, da si jih bo skupnost zapomnila. Sicer ni jasno, kaj točno je s tem želel sporočiti, a takšen nastop zagotovo zahteva ustrezen odziv.

Svetniški klub SDS je prejšnji petek, 13. oktobra, Islamski skupnosti v RS z muftijem dr. Nedžadom Grabusom na čelu, ki je najvišji verski predstavnik islamske skupnosti v naši državi, poslal pismo. To se navezuje na sejo Mestnega sveta Mestne občine Ljubljana, z dne 25. septembra 2017, ko je mestni svetnik Nevzet Porić, član Liste Zorana Jankovića in generalni tajnik Islamske skupnosti v RS, v razpravi o poimenovanju Džamijske ulice izrekel naslednje:

Jaz bi samo želel povedati, da si gospod Janković veliko več zasluži, kot pa imenovanje ulice, glede na to, kaj vse je naredil za projekt izgradnje džamije. On je ne samo naš objekt, ampak tudi druge sakralne objekte podprl finančno, torej, ne govorim kot župan, ampak kot Zoran Janković, tako, da si zasluži veliko več in mi mu to nikoli ne bomo pozabili. Seveda pa, si bomo zapomnili vse tiste, ki so bili proti in so glasovali in so ovirali projekt izgradnje džamije in tudi danes ...”

Glede na trenutno stanje v Evropi je takšno govorjenje nesprejemljivo, ogroženi naj bi bili vsi Slovenci
V pismu, ki ga objavljamo v nadaljevanju, je zapisano, da je glede na zaostrene varnostne razmere, s kakršnimi se Evropa trenutno sooča, takšna izjava povsem neprimerna. V pismu naprošajo, da se Islamska skupnost opredeli do teh izjav s stališča pomena in primernosti. Izjava je slovensko javnost močno razburila, o tem so pisali tudi mediji, ki pa so najprej molčali. Takrat o izjavi ni poročal niti STA, delno pa so jo predvajali na Radio Slovenija. Ob teh besedah je zmrazilo marsikaterega Slovenca, mnogi se sprašujejo, ali gre v tem primeru za grožnjo vsem, ki niso navdušeni nad vse bolj očitno navzočnostjo islama v “multikulturni” Ljubljani in v Sloveniji nasploh.

Drugačno mnenje ne sme biti podlaga za kakršne koli sankcije
Podobno pismo so štiri dni kasneje naslovili tudi na varuhinjo človekovih pravic v RS, Vlasto Nussdorfer. Tudi njej so poslali zgornji citat in dodali, da drugačno mnenje ne sme biti “podlaga za kakršne koli sankcije odločevalske večine nad manjšino, ki je predlagani odločitvi nasprotovala“. Tudi njo so prosili za opredelitev glede sprejemljivosti in primernosti, posebno zato, ker je “institut varuha človekovih pravic moralna avtoriteta za zagotavljanje strpnosti in spravljivosti v javnem dialogu“.

A. L.

Sorodno

Zadnji prispevki

Sanjska pogodba na Darsu za prijatelje Roberta Ilca iz NSi

Episcenter, agencija za merjenje javnega mnenja, ki deluje pod...

Fajonova škodljivo vsiljuje resolucijo o Palestini

Slovenija bo glasovala za polnopravno članstvo Palestine v Varnostnem...

Hladen tuš za Putina iz Kitajske: “Ruski poraz v Ukrajini je neizogiben”

Vojna med Rusijo in Ukrajino je uničujoča za obe...