fbpx

Manfred Weber čestital slovenski vladi za uspešno predsedovanje Svetu EU in okrcal levico, ker v Evropski parlament izvaža dnevnopolitične teme

Vodja EPP Manfred Weber (Foto: epa)

Na žalost je levica ponovno uporabila pravno državo v strankarskopolitične namene v Evropskem parlamentu. Ker je slovenska vlada naslovila vprašanja v povezavi z evropskim javnim tožilstvom (EPPO) in tiskovno agencijo (STA), ni bilo podlage za nadaljevanje s to resolucijo. Zato je skupina EPP glasovala proti,” je po glasovanju sporočil vodja največje politične skupine v parlamentu Manfred Weber.

Poslanci Evropskega parlamenta so danes v Strasbourgu s 356 glasovi za, 284 proti in 40 vzdržanimi glasovi podprli resolucijo o temeljnih pravicah in vladavini prava v Sloveniji. Od poslancev iz Slovenije so resolucijo podprli Tanja Fajon in Milan Brglez iz vrst socialistov (S&D/SD) ter Irena Joveva in Klemen Grošelj iz liberalcev (Renew/LMŠ). Proti so bili Romana TomcMilan Zver in Franc Bogovič iz Evropske ljudske stranke (EPP), medtem ko se je njihova strankarska kolegica Ljudmila Novak (EPP/NSi) glasovanja vzdržala, je razvidno iz dokumenta, objavljenega na spletni strani Evropskega parlamenta.

Weber: Podlage za resolucijo ni bilo
V desnosredinski Evropski ljudski stranki (EPP) glede izglasovane resolucije o vladavini prava v Sloveniji menijo, da je slovenska vlada naslovila glavna očitana vprašanja iz resolucije, zato zanjo ni bilo podlage. Po mnenju Manfreda Webra je levica znova zlorabila Evropski parlament za strankarskopolitične namene. Ker je slovenska vlada rešila vprašanja glede STA in evropskim javnim tožilstvom, tudi ni bilo podlage za nadaljevanje z resolucijo.

Ob tem je v imenu EPP čestital slovenski vladi “za konstruktivno sodelovanje pri teh vprašanjih” in za uspešno predsedovanje Svetu EU, ki se s koncem leta izteka.

Sara Kovač