fbpx

Manfred Weber: “Politiki, osumljeni vpletenosti v koruptivne posle in povezanosti z domnevnim naročnikom umora malteške novinarke, bi morali takoj prevzeti politično odgovornost!

Foto: epa

Na kongresu največje evropske politične stranke Evropske ljudske stranke (EPP), ki te dni poteka v Zagrebu, so pozdravili nedavno aretacijo enega najbolj znanih podjetnikov na Malti, povezanega z umorom preiskovalne novinarke Daphne Caruana Galizia, ki se je pred smrtjo ukvarjala z razkrivanjem korupcije, v katero so vpleteni kako malteški podjetniki kot tudi politiki. 

V luči aretacije podjetnika Yorgena Fenecha so izpostavili, da mora pravni postopek brez kakršnegakoli odlašanja zagotoviti, da bo zadoščeno pravici.

Predsednik poslanske skupine EPP v Evropskem parlamentu Manfred Weber je v govoru na kongresu povedal, da je govoril z vodjo Nacionalistične stranke (Partit Nazzjonalista) na Malti Adrianom Delio in izrazil podporo pozivom stranke, kot tudi civilne družbe, da se pozove k prevzemu politične odgovornosti na Malti.

Spomnimo. Malteška novinarka Galizia je umrla v sumljivih okoliščinah, v eksploziji njenega avtomobila, kjer je bilo ugotovljeno, da je šlo za izredno močno plastično razstrelivo semtex. Novinarka, ki je bila brez dlake na jeziku, je sprožila preiskavo o t. i. “panamskih dokumentih”, v katerih so bili razkriti korupcija na Malti, pa tudi številni korupcijski škandali po vsem svetu. Smrt novinarke je med ljudmi sprožila val ogorčenja in zahteve, da je treba umor temeljito preiskati in na vsak način najti odgovorne zanj. 

“Seveda je potrebno spoštovati pravni postopek, vendar je to ločeno od politične odgovornosti. Ta škandal se ne sme še naprej širiti”, je izpostavil Weber in dodal, da je potrebno takojšnje politično ukrepanje, da bo zadoščeni pravici. “Politiki, osumljeni vpletenosti v koruptivne posle in povezanosti z domnevnim naročnikom umora novinarke, bi morali takoj prevzeti politično odgovornost,” je po poročanju Press Club Brussels Europe poudaril in dodal, da bo skupina EPP še naprej spremljala dogajanje na Malti in pozivala k političnim ukrepanjem.

Hana Murn