fbpx

Manj javne razsvetljave, manj zdravstvenega zavarovanja, manj pluženja snega, vse to, da bi se zagotovil denar za migrante na Švedskem

Švedom se zaradi stroškov z migranti obeta 20 odstotkov manj javne razsvetljave (foto: EPA)

Da bi lahko še naprej financiral visoke stroške od socialne podpore odvisnih migrantov, bo osem od desetih občin v državi prisiljeno zrezati sredstva za osnovne javne storitve.

Raba javne razsvetljave se bo zmanjšala za 20 odstotkov, rezale se bodo subvencije za zdravstveno zavarovanje študentov, ravno tako pa so na udaru sredstva namenjena za vrtce.

Ob vsem tem bodo v občinah, kjer primanjkuje denarja za financiranje socialne pomoči za migrante, po poročanju Voice of Europe, plužili samo ob izdanih količinah zapadlega snega.

Naenkrat se zdi, da podnebno segrevanje, ki bi prineslo milo zimo, le ni tako slabo, pa naj Greta Thunberg še tako močno vztraja o nasprotnem.

Velik del občin na Švedskem si želi več sredstev od države, sami namreč niso več zmožni financirati socialne podpore za vse migrante. V občini Bengstforst, opozarja župan Göran Eriksson, se soočajo z 2,4 milijona evri proračunskega primanjkljaja, zaradi česar so morali zrezati tudi sredstva, namenjena ohranjanje infrastrukture.

Ivan Šokić