fbpx

Maša v Nigeriji postala masaker: Muslimanski nomadi, smrtonosnejši od Boko Harama, v zadnjem terorističnem napadu pobili 19 kristjanov

Mrtvi v cerkvi svetega Ignacija v Nigeriji (vir: twitter)

V sredo, 24. aprila, so muslimanski pastirji iz etnične skupine Fula v Nigeriji izvedli strelski pohod na katoliško cerkev svetega Ignacija v Mbalomu. V terorističnem napadu so umrli dva duhovnika in 17 vernikov. Fulanski nomadi so v zadnjih letih za kristjane v Nigeriji postali večja grožnja od zloglasne teroristične skupine Boko Haram.

V napadu na cerkev naj bi po trditvah nigerijskih oblasti sodelovalo okoli 30 napadalcev, ki so uničili zadušnico, izropali in požgali okoli 60 domov, požgali skednje in obdelano zemljo ter s sabo vzeli vse, kar so izropali iz žitnic. Pripadniki nomadskega ljudstva, piše Christianity Today, so, “kakor je običajno, potem ko so pobili nemočne vernike in uničili skupnost”, pobegnili s kraja dogodka.

Policijski predstavnik za stike z javnostjo Terver Akase je povedal, da oblasti pričakujejo aretacije odgovornih za napad, saj naj bi muslimanski nomadi “postajali vedno bolj predrzni”.

Etnično čiščenje
Nigerija je država, v kateri vladajo vedno večje napetosti med islamskim severom države in krščanskim jugom. V zadnjih letih je postal vse bolj opazen islamski terorizem skupine Boko Haram. A po številu pobitih kristjanov so v “prednosti” ravno pripadniki nomadskega ljudstva Fula, zaradi česar je vprašanje, kaj ukreniti glede tega, prišlo v ospredje na predsedniških volitvah, ki so razpisane za leto 2019.

Pripadniki ljudstva Fula v Nigeriji (Vir: Twitter)

To je zgolj zadnji v seriji morilskih pohodov, za katere so odgovorni Fule. Še posebej na udaru je zvezna država Benue v osrednji Nigeriji, kjer so Fule samo v januarju 2019 pobile 80 ljudi, več kot 80 tisoč pa se jih je bilo primorano preseliti. Eden od najsmrtonosnejših napadov se je zgodil februarja 2016, ko so pobili več kot 500 vaščanov, več kot 7.000 iz desetih vasi pa jih je ostalo brez domov.

Kljub dejstvu, da je razmerje med prebivalstvom približno pol-pol med kristjani in muslimani, pa oblast ni zaščitila kristjanov pred fulanskim terorjem. Poročilo Open Doors iz leta 2017 je ugotovilo, da je v napadih fulanskih nomadov na krščanske skupnosti razviden element “etničnega čiščenja”.

Nigerijske oblasti ne ukrepajo proti islamskim napadalcem
Do danes oblasti niso aretirale še nobenega muslimanskega fulanskega nomada v zvezi s pomori kristjanov. Ravno tako ni bila kristjanom, ki so ostali brez vsega, ponujena nikakršna pomoč s strani države, temveč se morajo zanašati na cerkve in nevladne organizacije. Zato se mnogi bojijo, da bo končni rezultat masovna migracija kristjanov z območij, na katerih so stalna žrtev napadov muslimanskih nomadov, ki želijo zemljo zase.

Ivan Šokić