fbpx

[Video] Masaker v Brazilskem zaporu: 57 mrtvih, kar 16 zapornikov so našli obglavljenih

Zapor v Altamiri v času incidenta (Foto: BBC)

V zaporu na severu Brazilije je v ponedeljek prišlo do pravega masakra. V spopadih med zaporniki, ki so trajali več kot 5 ur, je bilo namreč ubitih več kot 50 ljudi. Od tega je bilo 16 oseb brutalno obglavljenih, kar je pretreslo brazilsko javnost. Gre le za enega v vrsti številnih spopadov v brazilskih zaporih, do katerih prihaja predvsem zaradi njihove prenatrpanosti. 

V zaporu v Altamiri v brazilski zvezni državi Para je v ponedeljek prišlo do hudega spopada med zaporniki. Do incidenta je prišlo po tem, ko se je članom ene izmed tolp uspelo prebiti v drugo krilo zapora, kjer so se spopadli s tamkajšnjimi zaporniki, poroča BBC. Altamirski zapor ima sicer kapaciteto 200 zapornikov, v času spopada pa je bilo v njem zaprtih kar 309 oseb.

Spopadi so se začeli ob 7.00 uri in tajali vse do 12.00 ure po lokalnem času, torej kar 5 ur. V njih je bilo ubitih vsaj 57 oseb. Večina izmed njih se je zadušila zaradi povzročenega požara, 16 zapornikov pa je bilo brutalno obglavljenih. Zaporniki so za talca vzeli tudi oba varnostnika, ki pa so ju pravočasno izpustili, tako da nista med žrtvami.

https://twitter.com/NewsCompact/status/1156095575185661954?

Prenatrpani brazilski zapori pogosto vodijo v spopade med zaporniki
Tovrstni incidenti v brazilskih zaporih niso nič novega, čemur botruje predvsem njihova prenatrpanost. Maja letos je bilo tako na primer v štirih različnih zaporih v Manausu v zvezni državi Amazonas v enem dnevu ubitih 40 ljudi, dan za tem pa še dodatnih 15 v različnih zaporih na istem območju. Brazilija tudi sicer spada med države z najvišjo stopnjo nasilja na svetu.

Posredovati je morala policija (Foto: BBC)

Rajko Golob