Spregovoril je oče dekleta, ki ji je gliser odrezal nogo v tragični nesreči pri Malinski – poglejte, kaj je povedal o reševanju svoje hčerke!

Verena Heinz (Foto: Facebook)

Po tem, ko je v sredo v grozljivi nesreči pri Malinski na otoku Krku na Hrvaškem med potapljanjem življenje izgubila mlada Avstrijka, ki jo je zadel gliser, se je sedaj oglasil tudi njen oče. Ta poroča, da je reševanje potekalo tako počasi, kot bi bili v kakšni državi tretjega sveta. Obenem dodaja, da celo v bolnišnici nihče, razen glavnega zdravnika, ni govoril nemško in angleško. 

Grozljiva nesreča se je zgodila v sredo v morju ob plaži v Malinski na otoku Krku na Hrvaškem, kjer se je 28-letna Avstrijka Verena Heinz okoli 16.00 ure potapljala 300 metrov od obale, ko jo je zadel gliser. V nadaljevanju so jo hudo poškodovano prepeljali v bolnišnico na Reki, kjer je po poročanju Večernjega lista kmalu umrla.

Nesrečo je s tem, ko je zapeljal na območje za plavalce, povzročil voznik čolna, 25-letni Zadrčan, ki v Malinski dela kot sezonski delavec. Po opravljeni obdukciji na Reki je bilo truplo nesrečnega mladega dekleta sicer že prepeljano v Avstrijo, kjer jo bodo pokopali.

Prva pomoč za prihod na kraj dogodka potrebovala celo večnost
Svoje videnje tragične nesreče je sedaj medijem predstavil še oče umrle Avstrijke, ki je sicer tudi sam inštruktor potapljanja. Povedal je, da je voznik spremenil smer, zaradi česar se ni natančno vedelo, kam bo nadaljeval pot. Nato pa je prišlo do tragičnega dogodka, ko se je zaletel v njegovo hčerko in z nje potrgal potapljaško obleko. Oče je bil kritičen predvsem do reševanja, ki je sledilo. O njem je za Kronen Zeitung skrušeno povedal: “Reševanje je potekalo tako, kot bi bili v kakšni državi tretjega sveta. Da je prispela prva pomoč, je trajalo celo večnost. V bolnišnici ni nihče govoril angleško ali nemško. Edino izjemo je predstavljal glavni zdravnik, ki mi je tudi povedal žalostno novico.”

Malinska (Foto: Wikipedia)

Rajko Golob

 • Aton

  Voznik gliserja je v redu, prva pomoč in zdravniki pa pod kritiko!

 • Hribouc

  Rvatska je vaša prva svetska turistična izbira! Dežela vaših sanj, tam boste varni in srećni!

  (dokler gre za dajanje denarja in občudovanje solničnih zahodov)
  “Nikad bolj – Vzhodni Turki že vedo kako se to dela!”PRESS

  • QQR

   Res je. Smo bili na Visu. Taksiji, ki so vozili do Modre Špilje so vozili kot po tekočem traku. Bilo je dan po nevihti in morje je bilo razburkano. Ko smo prišli v kanal med Komižo in Biševim so bilo valovi visoki in gliser je poskakoval, da smo se vsi morali močno držati, da ni koga vrglo v vodo. Seveda je voznik gliserja spidiral, ker je prej pozabil dva turista na obali in se je moral vrniti ter je bil v zaostanku (na svoj 1-urni urnik). Sicer sem zelo dober plavalec, ampak mi v gliserju ni bilo prijetno ob pogledu na vse ostale potnike, od katerih so bili nekateri slabi plavalci, vsi smo pa bili brez kakršnih koli reševalnih jopičev. Voznik je tudi (da bi impresioniral par punc) včasih močno zavil na visokoh valovih – kaj se pa zgodi če kdo na gliserju kam udari z glavo in pade ven, pa vemo.

   V glavnem neodgovorno do 100%, samo da se na hitro pokasira 500 EUR od vseh in naslednjo uro nova runda.

   Hrvati so dobesedno požrti na denar.

   • SIMON ROZIC

    Tako je bilo že v Titovi Jugoslaviji! Najprej si moral k ciganom na tržnico
    po DEM (nemške marke), potem pa hajd na morje od Kopra do Ulcinja…povsod
    so imeli najraje “nemačke marke”…In zdaj? Nič kaj drugače!

   • Hribouc

    Ne prenesem prezira in hkrati foušije, ki ga do Slovencev absolutno ne morejo skriti, pa četudi se obnašajo pocukrano. Izkušnje desetletij od vojaščine v JLA naprej se ne da spregledati – proč od njih, nobena čudovita obala ne odtehta dreka, ki ga prikrivajo.

    Letos so dobili lekcijo, ampak ne bo razlike-naslednje leto bodo spet nabili cene, itd.
    “Nema tata do Hrvata” je govorila stara mama in nisem razumel…

    • tomven

     Letos so hrčki dobili konkretno po pički.. na vodi je sigurno 30%manj bark kot ponavadi, na pomolh v mestih povsod dobiš privez, marine so napol prazne…. Ko navtičarjev ni, takrat veš da nekaj ne štima. Grčija? Ta je zgodba povsem drugačna. In tako je tudi prav!

 • Valter BraniSlav

  Bodite srecni da zivite v SLO in greste lahko zastonj v UKC.
  CE JE BIL UKC DOBER ZA NASEGA NAJVECJEGA SINU NESMRTNEGA MARSALA SFRJ JOSIPA BROZA TITOSLAVA BO DOBER TUDI ZA VSE VAS.

  • Dragan Krstič

   Saj bi rade volje šel v Moskvo pa je vedel da bi ga tam zastrupili.

  • Mirko

   Ja greš lahko v UKC, ampak “po vrsti kot hiše v trsti”. Ena o čakalnih vrstah, ki ki jo je povedal moj znanec: bil je napregledu, po pregledu, mu je pred polno čaklnico izročil izvid in rekel: “Naročili smo vas za 30. oktobra 2021 za operacijo”. In kolega je vprašal: “Zjutraj, ali popoldan ???” Zdravnik pa: “Kaj pa je to pomembno???” Kolega: “Ja zjutraj imam ta dan zobozdravnika”

  • SIMON ROZIC

   Butelj kot vedno! A je tudi tvoj Titek bil zadnja konjska figa na cesti, oziroma
   na UKC, tako kot so mnogi slovenski bolniki! Utihni že enkrat in mu zlezi v mrtvo tit!

   • Valter BraniSlav

    Ce bos ti marsal bos tudi ti #1
    Vsi pac ne morejo biti marsali.

   • Hribouc

    Branislav živi v USA vendar! Upoštevaj, da je sem in tja kaj izpustil.

  • Mademoiselle Ava

   Zastonj v UKC? Prvič slišim. 2 poloznici se plačujeta mesečno, obvezno in dodatno, 60eur.

   • Valter BraniSlav

    Skoraj zastonj

    • Mademoiselle Ava

     No ja. Če gre nekdo pri 80 prvič k zdravniku, pa je vse življenje vplačeval, potem si lahko samo reče, da je vse pošteno plačal in tudi preplačal.

     • Valter BraniSlav

      Kolk pa je takih? 1%

     • Mademoiselle Ava

      Po moji grobi oceni kar malo več. Pa ne štejem zraven, da greš zaradi kašlja v ZD, ampak resnejše težave. Oba moja dedka in obe babici prvič pri zdravniku pri 80+, prababica celo pri 95+.

     • Valter BraniSlav

      Tvoja zlahta je bila zdrava.
      Ti bos docakala 111 let.

 • Black_hawk

  Hrvaška tudi je država tretjega sveta!!!

  • SIMON ROZIC

   Hrvaška se bo že skobacala na neko raven , težje je za nas, Slovence,
   ki se že od l. 2008 potapljamo v rdečo greznico….

   • Black_hawk

    Slovenia je proti hrvaški amerika

    • SIMON ROZIC

     Kdo ti je pa to “natvezil”?

     • Black_hawk

      Nobeden. To je dejstvo.

    • SIMON ROZIC

     ¨…sanjaj, sanjaj !, dolgo ne boš!

 • Mirkoca

  Nikoli nihče ni napisal imena voznika gliserja. Po predvidevanjih gre za sina lokalnega šerifa.

 • Black_hawk

  Spomnim se kaj je povedal Strache o Hrvaški. Š kako prav je imel.

 • Mirkoca

  Na otokih hitre pomoči ni pričakovati, če v danem trenutku nimaš izrazite sreče z okoliščinami. Ni to Avstrija, kjer bi v petih minutah pristal helikopter in bi v bolnišnici potem že čakala kirurška ekipa. Hrvaško zdravstvo tega ne zmore. Tudi v Sloveniji je življenskega pomena na kateri dan v tednu, in uro v dnevu, imaš infarkt ali možgansko kap.

  • Mademoiselle Ava

   Resnica.

 • Antonius

  Meni se zastavlja pa povsem drugo vprašanje?
  Zakaj ob vsem luplenju poletnih turistov na hraških obalnih kopališčih, nimajo organiziranih obalnih straž, ki nadzirajo dogajanje v kopališčih, da v slučaju kršenja plovnih pravil in v slučaju nujne medicinske pomoči tudi ustrezno takoj ukrepajo?
  Bolj ja, kot ne, so na hrvaški obali vsa kopališča prepuščena nekontrolirani slučajnosti.
  Ko sem leta ’70 zadnjič zašel na hrvaško obalo, je divjaški gliseraš do smrti povozil organiziranega potapljača iz Kranja in po storjenem takoj pobrisal v rodno Italijo.
  Turisti turističnim organizacijam in ministrstvu plačajo vse, kar od njih zahtevajo, hrvaška jim pa za plačano ne ponudi drugega, kot kelnersko goljufanje in nekaj kvadratnih metrov nenadziranega kopališkega morja.
  Za ceno 80 evrov s povratno vozovnico, dobrodošlega slovenskega turista v Grčiji celó po slovensko pozdravijo.

  • Mirko

   Kam v Grčijo pa prideš za 80€ in od kod? Iz Dževdželije do Aten je najcenješi vlak 40€, pa še kaj popiješ na vlaku, večerja nočitevin pot nazaj pa je 120€. Če si doma iz Dževdželije

   • tomven

    Lahko da je kaj ceneje iz Gevgelije… :-)

  • SIMON ROZIC

   Hrvati in Slovenci še vedno prodajajo za velik denar le vodo in sonce, vse ostalo lahko le
   sanjaš !

  • Open mind

   Zaradi kapitalizma.

  • ehnaton

   Se strinjam, ampak še prej pometimo še pred svojim pragom. Naj se vam ne pripeti hujša nezgoda v Meki kajakaštva in raftinga, Bovcu, kjer so na vrhuncu turistične sezone brez dežurnega zdravnika. Če je potreben nujen prevoz z reševalnim vozilom, vas mora imeti bog zelo rad, kajti najbližje reševalno vozilo mora priti iz 40 km oddaljenega Tolmina. Če se karkoli tam zgodi prihitijo na pomoč gasilci, policisti in daleč zadnji reševalci, vedno v istem vrstnem redu. Pa Bovec niti ni otok.

   • Antonius

    Raftanje in gorsko kolesarjenje je športna dejavnost na svojo odgovornost. Če gre pa za tekmovalno prireditev pa prireditelj po zakonu poskrbi za prisotnost zdravnika.
    Množična obmorska kopališča so pa druga zgodba. Tam bi za plovni red in varnost v kopalnem akvatoriju morali poskrbet za ustrezne varnostnike.
    Navsezadnje plačate turistično takso v zameno pa niti fige ne dobite zastonj

    • ehnaton

     Spet se strinjam, AMPAK. Od vseh športnih aktivnostih, tako poletnih, kot zimskih v sicer prelepi Bovški dolini, živi veliko domačinov in je od tega odvisna tudi razvitost celotnega območja. Zato bi morala biti zagotovljena učinkovita zdravstvena oskrba za domačine (ki so prav tako brez dežurnega zdravnika), kot turiste. Pa še zadnji uspešni ukrep ministra Počivalška, enormno povečanje turistične takse, katere precejšnji del gre za turistične strokovnjake v STO, je najbolj prizadele ravno kampe, ki so najbolj obiskane namestitvene kapacitete v tem delu Slovenije. Tudi pri nas jo plačujejo turisti.

     • Antonius

      Splošna urejenost in organiziranost slovenskega zdravstva je pa zgodba zdravstvenega ministrstva in vladne politike.
      Turist pride prej do zdravnika, kot večina Slovencev, ki čakamo v vrstah.
      Naj bo toliko dovolj z moje strani.

  • kokobily

   Zamisli si 2000 km (razvedenost, z otoki vred), z vsemi sktitimi kotički….Za vsakega razvajenca, ki misli, da je morje domači bazen ??? Končno, 300 m od obale ni prostor za kopalce, na tej oddaljenosti je dovoljeno tudi glisiranje.. Ovi, ki je baje haj,haj potapljač to itak dobro ve.. Silil je tam, kjer je potrebno imeti lastno asistenco (čoln) z opozirlno zastavo. da je v vodi potapljač. Samo majhna bojica na površju ni dovolj. Ampak ne – JAZZ sem na dopustu, naj mi vsi okrog lezejo v rit. Žal, dekletu več ni pomoči, odgovornost je pa v vsakem primeru na prvem mestu na nami. Zavest o tem počasi prodira tudi v naše gore. A boi pod vsakim borovcem (pri nas) moral čepeti po eden policaj in lepo, v 5 jezikih opozarjati kaj je, kaj pa ni varno ??

  • Nšo-či

   Organizirano kopališče je 100 m od obale. Gre za tragedijo vseh vpletenih…300 m oddaljeno od obale. O samem reševanju pa vemo premalo.

   • Antonius

    Ljuba moja M.
    Če bi bilo organizirano in kontrolirano kopališče opremljeno kot bi moralo biti, potem bi bila na obali kopališča prisotna tudi ustrezna služba.
    Potapljanje 300 metrov od obale s prisotnostjo učitelja potapljača se sto procentno ni dogajalo brez potapljaške boje. Nikakor ne verjamem, da bi bil ob potapljanju svoje hčere, oče in učitelj potapljanja hkrati tako površen, da ne bi imel na mestu potapljanja označevalno bojo.
    Gliseraš je zajebal. Bog si ga vedi, če je za vožnjo z gliserjem sploh imel izpit.
    Če imam še v spominu, se mora potapljač na hrvaškem obvezno prijaviti, kje in kdaj se bo z aqualungo potapljal. No, vsaj pred 50 leti je bilo tako.
    Cmok!!

 • Ryuk

  Saj hrvaški policisti ne morajo nadzirati vseh turistov na svoji obali. Imajo pač preveč dela s plutjem po slovenskih teritorialnih vodah.

 • Dragan Krstič

  Tako težko poškodovane se v bolnišnico prepelje s helikopterjem. 30 let nzaj sem bil očividec prometne nesreče pri Frankfurtu. Bil je malenkostni nalet avtomobila za stoječo kolono. Nihče ni bil ranjen vendar je v roku 10 minut prispel helikopter in mamico z otroko, prepeljel b bolnico. Verjemite, vse skupaj mi je bilo smešno saj ženska sploh ni hotela iti vendar so jo prisilili..

  • SIMON ROZIC

   …ah, to je bilo v neki bodočnosti ! K nam pride čez dobrih 50 let!

 • Dragan Krstič

  Nič ne piše če sta imela mesto potopa označeno z bojo. Če je ni bilo je krivda tudi njuna.

 • Basileus

  Pogumna dečva si je upala živeti. RIP.

 • SALZ

  Vožnje z gliserji in skuterji praktično ne nadzira nihče zgliserji divjajo praktično po obali čeprav bi morali poznati pomorske predpise vsaj tisti ki so izpit delali ker dejansko dve tretjini voznikov sploh nikoli niso izpita delali ali obiskovali tečaj ampak so ga za 200 evrov kupili na kakšni kapetaniji na hrvaškem. Ko ima tujec hrvaški izpit je takoj jasno kako ga je dobil prav tako hrvati.

  • tretjerazredni

   Kakšen izpit pa rabiš za vespo na vodi, idiot je idiot, lahko bi pošteno končal tudi doktorat iz vožnje s skuterjem, pa bi bil še vedno idiot.

 • Stajerka

  …..dopust junija je prava milina…..nobene gužve, nobene galame, nobenih gliserjev/skuterjev…..zadnja leta vreme super, boljše kot v sezoni……..dopust v pravem pomenu besede, kjer se človek iz kaosa umakne v umirjen ritem življenja…….

  • SIMON ROZIC

   ,,,na moji senčni terasi je še veliko lepše! Pridi, bova kakšno rekla!

 • xtc

  Jep!
  Zdravstvo kot slovensko,nejbolj zihr je da pride pote kar furgon.

 • Olga101

  Včeraj smo videli razmere na kardiokirurgiji v UKC…Tretji svet… Ubogi ljudje, ki so peisiljeni uporabljati takšne “usluge”!

  • xtc

   Za Kučanizem in njegov Rdeči Reicj je pač treba potrpeti.

 • Black_hawk

  Pri vzhodnjacih nikoli ne veš. Da je ni tip zanalašč povozil ker je avstrijka. Me ne bi čudilo, pri njih je možno vse.

 • Tunek-Haloški Hillbilly

  A ste videli hrvate? Vi desničarji pa tako zelo zagovarjate ustaša Thompsona…ki mu je edini tuj jezik “ustaščina” !!!

  • Kapodistrias

   Kreten!

 • Franjo Trojner

  Tako po morju, kot po cestah ob morju Hrvati plujejo, vozijo divje, kot kakšni PRIMITIVNI kavbojci!
  Hrvati za EU niso, so del Balkana in BALKANSKE in NE EVROPSKE kulture, kar jim nikakor ne uspe prikriti. Hrvati nikoli niso bili del SVETEGA RIMSKEGA CESARSTVA, kar se jim še danes pozna.

 • mare

  Saj pri nas je za zaposlitev potrebna albanščina, v kratkem pa še arabščina.

 • Nickname

  Seveda je popolnoma razumljiva tegoba in nepredstavljiva žalost očeta. Da pa v celi bolnici nihče ni govoril nemško ali angleško pa je nepotrebna “novinarska raca”.