fbpx

Po nasilništvu levičarjev še maškarada feministk. V samo dveh dneh vladavine Trumpa se je pokazalo več oblik levega fašizma

Foto: epa

Še preden se je dodobra iztekel prvi dan, odkar je Donald Trump pričel s funkcijo 45. predsednika Amerike, so ženske po vsem svetu napovedale, da bodo protestirale proti njemu. Pričakovati je, da bo protestiralo več sto tisoč žensk od Washingtona, Londona, Berlina, Madrida in vse do Sydneya. Na dan inavguracije pa so levičarski anarhisti nasilno protestirali in povzročali škodo, v Seattlu je celo prišlo do streljanja, v katerem je ogroženo človeško življenje.  

Danes zjutraj so pričele nekatere Američanke na družbena omrežja objavljati svoje fotografije z  roza kapo z mačjimi ušesi (“pussyhat”) in pisati, da so na poti v Washington, da bodo protestirale proti novemu ameriškemu predsedniku. Roza kape so postale neuradni dodatek pri načrtovanih demonstracijah, po slikah sodeč so te ponosno razkazovale na poti do protesta, torej na letalih, v dolgih vrstah za avtobuse in vlake itd. Feministična gibanja so proteste napovedala po celem svetu.

Protestirajo, ker zahtevajo opravičilo glede opazke o ženskah na posnetku
Na objavljenih fotografijah je bilo mogoče videti, da so bila nekatera letala v devetdesetih odstotkih polna potnic, ki se odpravljajo na protest. Ženske navajajo, da nosijo to kapo zato, da izrazijo solidarnost in zahtevajo od Trumpa, da vzame nazaj besede, ki jih je izrekel v hollywoodskem posnetku in zaradi katerega so kritiki Trumpa označili kot žaljivega do žensk.

Navodilo kako splesti “pussyhat”:

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Pričakovati je, da se bo današnjega protesta udeležilo 200 tisoč ljudi, kar bi pomenilo, da te demonstracije predstavljajo navečje demonstracije v ameriški zgodovini, povezane z inavguracijo. Zahtevanih je bilo trikrat več dovoljenj za parkiranje avtobusov kot pri včerajšnji inavguraciji Trumpa.

Protestnice so pokupile vse zaloge
O popularnosti demonstracije med ženskami pa priča tudi pomanjkanje pisarniškega materiala v trgovinah, v katerih je zmanjkalo posterjev, na katere bodo zapisale protestna sporočila. Ena izmed prodajak v washingtonski trgovini s pisarniškim materialom DC Office Max je povedala, da je ženski protest pokupil čisto vse.

Načrtovanih je tudi 600 podobnih protestov po svetu

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Organizatorji protesta so sporočili, da je načrtovano tudi 600 sestrskih protestov, ki se bodo odvili vse od Londona, Sydneya, Aucklanda, Berlina in Cape Towna v Južnoafriški republiki. Kljub veliki popularnosti protesta pa nekatere najbolj goreče podpornice Hillary Clinton ne izražajo podpore le-temu.

V čertek so organizatorji protesta objavili seznam, ki vključuje 27 imen revolucionarnih žensk, ki so utrle pot sobotnemu protestu. Hillary Clinton na seznam niso uvrstili, zato so njeni podporniki oblikovali peticijo, ki je bila podpisana s strani 7.500 ljudi, v kateri so zahtevali, da na seznam uvrstijo tudi Clintonovo. Britanski Daily Mail poroča, da nekdanja zunanja ministrica nima načrtov, da bi se udeležila protesta.

Protesta se bodo udeležili številni slavni
Udeleženke so se za protest v Washingtonu pričele zbirati okrog desete ure zjutraj, protest pa se je pričel ob 13.15. Trump je imel premalo podpore slavnih na inavguraciji, danes pa bo njegova soseska prepravljena z njimi.

Igralke Ashley Judd, America Ferrera in Scarlett Johansson bodo med govornicami na dogodku, udeležile pa se ga bodo tudi pevki Cher in Katy Perry ter stand-up komičarka Amy Schumer. Po besedah Ferrere naj bi se protestov po državi udeležile tudi Julianne Moore, Olivia Wilde, Debra Messing in Uzo Aduba. Na začetku tega tedna je tudi slavna ameriška pop pevka Beyonce, sicer goreča podpornica Clintonove, preko družbenega omrežja Facebook izrazila svojo popdporo današnjemu protestu.

N. Ž.