fbpx

Med prosilci za azil nemške oblasti identificirale 330 vojnih zločincev iz Sirije in Iraka!

Simbolična slika (Foto: iStock)

Z migrantsko krizo je v Nemčijo prišlo tudi ogromno zločincev, ki se o svojih preteklih vojnih zločinih v Siriji in Iraku hvalijo kar na družbenih omrežjih. Skrivajo se med prosilci za azil. Nemške oblasti so do zdaj odkrile 330 njihovih identitet, pri tem pa so jim pomagali drugi azilanti. Nemški zvezni kriminalistični urad je za iskanje zločincev že odprl 20 novih delovnih mest.

Nemške oblasti so odkrile identitete več kot 330 vojnih zločincev iz Sirije. Njihova imena so jim sporočili prosilci za azil, med katere so se zločinci pomešali in se med njimi želeli skriti. Največ jih je v Evropo prišlo prav v času migrantske krize, so sporočili iz nemškega zveznega ministrstva za notranje zadeve. Večina domnevnih zločincev naj bi nekoč delala v varnostni službi sirskega predsednika Basharja al-Assada, nekaj pa je tudi islamskih borcev, poroča nemški časnik Die Welt.

Nemški preiskovalci imajo polne roke z iskanjem vojnih zločincev iz Islamske države že od leta 2014
Prejšnji mesec so oblasti aretirale 27-letnega sirskega moškega, ki je kot prosilec za azil živel v Baden-Württembergu. Leta 2014 je ustrelil dva moška, saj naj bi po mnenju teroristične skupine bila bogokletna. V začetku leta 2016 se je poveljnik Islamske države skrival med migranti v azilnem domu v majhni podeželski vasici, je na Twitterju objavil Breitbart London. Aprila istega leta pa je bil zaradi suma vojnih zločinov, storjenih med bitko za Alep, aretiran še en Sirec, imenovan Ibrahim Al F., poveljnik uporniške milice, ki je sodelovala s Svobodno sirsko vojsko (FSA).

Foto: iStock

Med migranti vztrajno iščejo zločince, kriminalisti pa so za to zaposlili 20 novih sodelavcev
Nemška poslanka Franziska Brantner je pozvala vlado, naj poišče in ujame vojne zločince, ki zdaj prosijo za azil. Nekateri izmed njih naj bi se o svojih preteklih dejanjih hvalili celo na družbenih omrežjih. Oblasti poročajo, da so zaradi velikega števila namigov in težav pri ugotavljanju točnih datumov dogodkov na posameznih vojnih območjih, predvsem v Siriji, lahko pregledali samo dele takratnih poročil. Za bolj učinkovito preiskavo in tudi starejših primerov je nemški zvezni kriminalistični urad odprl 10–20 novih delovnih mest.

A. L.