fbpx

Na Švedskem bodo za migrante zgradili devet novih mest

Simbolična slika (Foto: iStock)

Za sprejem novih migrantskih priseljencev na Švedskem želi tamkajšnja vlada zgraditi devet mest, ki bodo namenjena migrantom. Skupno bo v mestih zgrajenih približno 100 tisoč stanovanj, kakor to na svoji spletni strani navaja švedska vlada. Vendar bodo tudi ta območja čim bolj narodno in etnično mešana, da bodo za migrante ustvarili boljšo možnost integracije. Najemnine bodo nižje kot v ostalih predelih države.

Švedsko prebivalstvo se je med januarjem 2016 in 2017 povečalo za skoraj 1,5 odstotka. Z izjemo Luksemburga je to največje povečanje prebivalstva v EU, kažejo statistični podatki Eurostata. To pomeni, da se je švedsko prebivalstvo povečalo za kar 14 tisoč novih prebivalcev. Glavni razlog za izgradnjo je priseljevanje velikega števila migrantov. To je vodilo v še bistveno večjo težavo, in sicer pomanjkanje stanovanj. Vsem prebivalcem je stanovanje težko najdi, a to pesti predvsem priseljence.

Za migrante bodo zgradili 100 tisoč novih stanovanj
Za to, da lahko Švedska sprejme vse ljudi, želi vlada zdaj zgraditi devet novih mest, poroča FriaTider. V petek je minister za stanovanjske zadeve Peter Eriksson predstavil devet področij v šestih občinah, za katere se je vladni koordinator odločil, da so primerni za načrtovanje novih, trajnostnih urbanih mest. “To je približno 100 tisoč novih stanovanj,” je dejal Eriksson.

Petkova predstavitev načrta pa je le del poročila omenjene misije. Sestavili so tudi vladni program za več stanovanj, ki vsebuje 22 točk. Eden primarnih ciljev je integracija priseljencev.

Mnogi dvomijo v uspeh načrta
Veliko ljudi je glede načrta ”reševanje migrantov” skeptičnih. Bojijo se, da bodo za program zapravili več milijonov švedskih kron, ta pa se bo končal neuspešno. To se je zgodilo že med letoma 1965 – 1975, ko so, prav tako na Švedskem, izvajali projekt stanovanjske gradnje, ki ga je sprejela stranka Socialnih demokratov leta 1964. Tudi takrat so zaradi obstoječega pomanjkanja stanovanj gradili velike stanovanjske komplekse.

Foto: epa

Predlagana mesta so naslednja:
Landvetter, južno od občine Härryda (10 tisoč stanovanj)
Postelja Victory v občini Nynäsham (7 tisoč do 10 tisoč stanovanj)
Hemfosa v občini Haninge (12 tisoč stanovanj)
Alsike v občini Knivsta (10 tisoč stanovanj)
Nydal v občini Knivsta (12 tisoč stanovanj)
Bergbrunna in južna mestna občina Uppsala (33 tisoč stanovanj)
“Nysala” v občinah Uppsala in Knivsta (20 tisoč stanovanj)
Industrija v občini Gävle (4 tisoč do 6 tisoč stanovanj)

A.L.