fbpx

Med “siloviki” se širi nezadovoljstvo nad Putinovi vojaškimi neuspehi in gospodarsko katastrofo

Ruski predsednik Vladimir Putin (Foto: epa)

V Moskvi vse bolj krožijo govorice, da se številni nekdanji generali in uradniki KGB-ja pripravljajo na odstavitev ruskega predsednika Vladimirja Putina in načrtujejo konec vojne v Ukrajini, ki jo v Rusiji vse bolj vidijo kot strateško napako in predvsem gospodarsko katastrofo.

O vsem tem je na Twitterju spregovoril tudi finski minister za obrambo in obveščevalne zadeve generalmajor Harry Ohra-aho. Ob delitvi članka v londonskem poslovnem časopisu City A.M. je zatrdil, da se v Moskvi širijo govorice o možnem napadu na Putina. “V Moskvi se pojavljajo govorice, da se številni nekdanji generali in uradniki KGB pripravljajo na strmoglavljenje ruskega predsednika Vladimirja Putina in konec vojne v Ukrajini, ki jo v Rusiji vse bolj vidijo kot strateško napako,” je poudaril.

Vrh ruske zvezne varnostne službe FSB naj bi bil tako razočaran zaradi pomanjkanja vojaškega napredka v Ukrajini, da se je po poročanju različnih analitikov in lokalnih medijev obrnil na številne generale in nekdanje vojaške uradnike. Zlasti skupina, imenovana siloviki, v kateri se združujejo nekdanji pripadniki FSB, dejavni v ruski politiki, naj bi si skupaj z nekdanjimi pripadniki GRU in KGB močno prizadevala zamenjati Putina.

Pred državnim udarom se je zavaroval s poostrenim nadzorom
Nekateri analitiki v Rusiji in zunaj nje prepoznavajo znake, da se bo Putin kmalu soočil z državnim udarom. Ruski predsednik naj bi bil tako “zelo zaskrbljen”, da je poostril varnost v Kremlju in okoli njega. Postalo je očitno, da so se odnosi med FSB in Putinom od začetka vojne poslabšali. Prejšnji mesec je Putin namreč spravil v hišni pripor dva visoka uradnika ruske zvezne varnostne službe FB. To potezo marsikdo razume kot jasen znak, da je Putin globoko zaskrbljen zaradi vloge FSB v ofenzivi na Ukrajino in se boji, da bi sile znotraj obveščevalnega aparata morda delovale proti njemu, so zatrdili zahodni uradniki.

Ob vsem tem je vendarle treba poudariti, da se tovrstne zgodbe trenutno gibljejo še v polju težkih špekulacij, med njimi tudi tiste o Putinovi bolezni. A britanski tabloidi so večkrat, zadnjič pred dnevi, pisali, da je Putin hudo bolan in da bi moral po nekaterih informacijah kmalu na operacijo zaradi raka. A verodostojnega vira, ki bi kaj takega potrdil, ni, zato vse še vedno ostaja zgolj v domeni špekulacij.

Nekdanji ameriški general: Putin se zaveda, da bi prihod naslednika zanj lahko pomenil smrt
Zgodba, da mnogi vplivneži v Rusiji, vključno z nekaterimi obveščevalnimi strukturami, vidijo vse večji problem v Putinovi invaziji na Ukrajino, prav tako ni nova. Putin se boji, kaj bi se lahko zgodilo, če bi ga strmoglavili. Nekdanji ameriški general Jack Keane je pred dnevi za Fox Business komentiral Putinov trenutni položaj v Rusiji. Na vprašanje o govoricah, da je ruski predsednik resno bolan, je dejal, da ne ve, kaj od tega je verjetno, a je prepričan, da bo Putin obupno skušal obdržati oblast v strahu pred tem, kaj bi mu lahko storil njegov naslednik.

“Ne osredotočam se na zdravstvene težave ali informacije, da je osamljen in da izgublja nekaj svojih svetovalcev, ampak na Putinovo odločenost, da ostane na oblasti. On se osredotoča na obstanek na oblasti. To je njegova motivacija,” je prepričan Keane. Po njegovih besedah bo Putin naredil vse, da ostane na oblasti. “Dobro se zaveda, da bi prihod naslednika, ki se z njim ne strinja, lahko pomenil njegovo smrt. Zato se bori za obstanek na oblasti,” je dodal.

Prav tako nekdanji general meni, da je Putin še vedno odločen doseči vojne cilje. “Še vedno želi zavzeti Ukrajino, strmoglaviti režim in Putina jemljem resno,” je poudaril in dodal, da meni, da so ga mnogi podcenjevali. “Pripravlja se na obnovitev Ruskega imperija. Mislim, da bo to poskušal doseči, dokler bo na oblasti,” je dejal. Ne verjame, da ga čaka prihodnost, če ne bo ostal na oblasti. “Nima prihodnosti, če ne bo predsednik Rusije. To je dejstvo,” je dejal Keane.

V ruski politiki, kjer se ni mogoče zanesti na korektno delovanje pravne države in vladnih institucij, lahko Vladimirja Putina zaradi pogubnega učinka Rusije pri invaziji na Ukrajino resnično ogrožajo visoki vojaški in obveščevalni uradniki, poroča Daily Mail in dodaja, da je Putin, ker so vojni uspehi Rusije razmeroma šibki in se iz dneva v dan zmanjšujejo, pod vse večjim pritiskom, da doseže oprijemljiv uspeh in s tem odbije blok nekdanjih vplivnih častnikov KGB, ki so do njega vse bolj kritični.

Nina Žoher