fbpx

Mediji poročajo: Tudi papež Frančišek se je cepil proti covidu-19

Papež Frančišek se je dal cepiti proti Covidu-19. (Foto: epa, Pixabay)

Več medijev je že poročalo, da se je dal danes papež Frančišek cepiti proti covidu-19, česar pa v Vatikanu uradno še niso potrdili, so pa sporočili, da se je v tej državici z današnjim dnem pričela promocija za cepljenje. 

Po poročanju dveh novinarjev, naj bi se dal danes cepiti tudi 84-letni papež Frančišek, s polnim imenom Jorge Mario Bergoglio, ki sta menda blizu papežu in tudi sicer poročata o dogajanju iz Vatikana. Gre za zaposlena pri argentinskem dnevniku La Nacion, ter na portalu z novicami America, ki pripada jezuitom, česar pa uradni Vatikan še ni potrdil, poroča STA.

Papež je sicer že pred tem za javnost sporočil, da se bo dal ta teden cepiti proti covidu-19. Poleg tega je vatikanski tiskovni predstavnik Matteo Bruni danes dejal, da se je v njihovi državi pričela kampanja za cepljenje, in sicer za okoli pet tisoč tam živečih oziroma zaposlenih oseb. V nedeljo je sicer papež v pogovoru z italijanskim TV programom Canale 5 pozval ljudi, da se cepijo proti covidu-19, in da se bo v tem tednu cepil tudi sam. Obenem je nasprotovanje tovrstnemu cepivu označil kar za “samomorilno zanikanje”.

Papež Frančišek, pred njim pa slovenska jelka. (Foto: epa)

Vatikanska kongregacija za nauk vere je sicer že decembra 2020 izdala noto, ki jo je odobril papež Frančišek, in ki v času pandemije daje privoljenje na uporabo cepiv, proizvedenih z uporabo celičnih linij, ki so bile pridobljene s pomočjo abortusov v 60. letih 20. stoletja. Obenem nota jasno poudarja, da to niti posredno ne opravičuje, sporne prakse ubijanja nerojenih otrok. Kongregacija ob tem poziva farmacevtske družbe k proizvodnji, potrjevanju, distribuciji in ponudbi etično sprejemljivih cepiv, ki ne nasprotujejo vesti.

Domen Mezeg