Mediji povsem prezrli izvolitev Juana Guaidoja za predsednika parlamenta – skladno z venezuelsko ustavo je sedaj tudi začasni predsednik Venezuele!

Venezuelski opozicijski voditelj Juan Guaido. (Foto: epa)

Slovenski mainstream mediji povsem ignorirajo dogajanje v socialistični Venezueli. 5. januarja je namreč parlament soglasno ponovno izvolil Juana Guaidoja za svojega predsednika. Sodeč po ustavi iz leta 1999, ki je bila sprejeta v času predhodnika Nicolasa Madura, Huga Chaveza, je s tem Guaido postal začasni predsednik Bolivarske republike Venezuele. Kot zahteva ustava sta bila imenovana tudi podpredsednika. Poslanec Juan Pablo Guanipa je zasedel mesto prvega podpredsednika, Carlos Berrizbeitia pa mesto drugega podpredsednika. 

Ker poslancem ni bil dovoljen vstop v parlamentarno poslopje, so se poslanci sestali v poslopjih enega najstarejših in najbolj spoštovanih časopisov v Latinski Ameriki El Nacional. Maduro je z namenom, da bi preprečil ponovno izvolitev Juana Guaidoja, vojski in varnostnim silam naročil, naj obkrožijo parlamentarno poslopje. Tako je bil vstop onemogočen večini poslancev, medijem, diplomatom in seveda  Madurovem konkurentu Guaidoju.

Za izvolitev glasovalo vseh sto poslancev
Izvolitev Guaidoja je potekala v skladu z ustavo in pravnim postopkom. Potrjen je bil kvorum, poimensko so poklicali vsakega izmed prisotnih poslancev, vsak je poimensko javno povedal, kako bo glasoval. Prav tako so postopek imenovanja spremljali domači in tuji mediji, prisoten je bil diplomatski zbor, vse skupaj pa se je predvajalo v živo preko interneta.

Vseh sto poslancev, ki so bili prisotni, so potrdili izvolitev vseh treh predlaganih poslancev. Za ponovno izvolitev v parlamentu bi sicer potreboval 84 glasov v 167-članskem parlamentu. Tako niso bili potrebni glasovi poslancev, ki se trenutno nahajajo v Madridu, Bogoti in Washingtonu, in so bili sicer pripravljeni glasovati za Guaidoja.

Foto: epa

Svojega predsednika parlamenta želel nastaviti tudi Maduro, a niso imeli dovolj glasov
Kljub temu, da je bila izvolitev Guaidoja svobodna, pravična, transparentna in v skladu z ustavo, se je privrženec Madura Luis Parra razglasil za novega predsednika parlamenta, čeprav ni bil dosežen kvorum. Minimalni pravni in ustavni standardi pri njegovi izvolitvi niso bili doseženi saj manjšina poslancev ni povedala, kako je glasovala, dejansko pa sploh ni bilo glasovanja, prav tako pa ni bilo prisotnih neodvisnih mednarodnih opazovalcev.

Nelegitimni Luis Parra (Foto. epa)

Z neodobravanjem nad ravnanjem Parra se je odzvala vrsta akterjev v mednarodni skupnosti. Med njimi Evropska unija, ZDA, Kolumbija, Brazilija, Organizacija ameriških držav, Bolivija, Ekvador, Kostarika, Argentina, Mehika, Urugvaj, Panama in Španska socialistična delavska stranka. Kot lahko vidimo so proti režimu Madura celo tisti, ki se jih smatra za levo usmerjene.

Hana Murn

 • Andrej

  Ne, niso prezrli. Nočejo o tem poročati. To je velika razlika. V dno duše so pokvarjeni.

 • macon

  Slovenski komunajzarji poročajo samo o tem, kar ustreza širjenju komunajzarstva. Tako pri nas kot v tujini. Glede Venezuele so tudi namerno molčali o pokolih demonstrantov iz strani režimskih Madurovih klavcev.

  Naši mediji so danes, leta 2019, kot v petdesetih prejšnjega stoletja. Enako tudi jokcajo in stokcajo o notranjemu sovražniku, čeprav so sovražnik te družbe sami levi skrajneži.

  • Peter

   So spregledali, da “dejstvo” Če mi ne pišemo o tem, tega ni….ne drži več, no.

 • Ryuk

  Jih že skrbi, da ne bi tomićeva padla v jok.

 • steff

  Guido is a thug…easily manipulated…izvoljen je bil drug ne on! Njemu ni uspelo priti niti v notranjost zgradbe..

 • freedomfighter

  Niso prezrli le slovenski mediji ampak vsi ker nikogar ne briga za venezuelo…s temi propadlimi komunisticnimi drzavicami se ukvarjajo samo tisti ki ne razumejo da so prdec v vetru…koga res brigajo drzave kot je venezuela, kuba ali severna koreja tako kot nikogar ne briga za etiopijo

 • Piš

  To je ta ki prijateljuje z narko karteli, lepa izbira.

 • piko8

  Levica pa v jok in na kandalabre!!!
  Kaj bi bila to dobra novica za Slovenijo!!

 • steff

  Bil sem v Venezueli in to kar pisete na tem portalu je vse skupaj prirejeno, dosti je tudi lazi zraven…pac , napisano za svojo klijantelo!
  To pisanje tu je kopja CNN-a ali Fox-a.., grobo poenostavljanje in fabriciranje dejstev…Bistvo vsega je ponavljanje, pa ce tudi je skregano z logiko in dejstvi.
  Kaj pa skoraj pedeset milijard $, dobesedno ukradenega denarja z strani nasih prijatlov z Donnijem na celu…ta idiotska zgodba z Guiadom, ki practicno ne pomeni nic v Venezueli ..
  Stories for fools and horses! Je pa nekaj res, ce bi nas Donny dejansko obvladal Venezuelo, bi bila vojna z Iranom ze v polnem teku in Evropa bi se ponovno vtapljala pod navali Arabcev..Zapreti Hormuz je velika zelja Donnija in klike, na ta nacin bi tudi Kitajce drzal za njihov ekonomski vrat in povzrocil hudo gospodarsko krizo njim in v svetu. Loci jih ocean, zivijo na drugem kontinentu, zato si veliko upajo in zgodovinsko gledano so v obeh vojnah najprej pocakali, da se stvari izbistrijo, preverili moznosti uspeha na bojnem polju, kot tudi financnega po premirju…oni niso krvaveli, so se pa krvave pokazali.. it’s a show business as usual, isn’t it?, bi rekli v Hollywoodu…
  Da se razumemo demokrati, vedno sem volil Jansa, na zadnje Brscica…V prihodnje pa ne vem…..????