fbpx

Mednarodno kazensko sodišče bo v Ukrajini pričelo s preiskovanjem vojnih zločinov in zločinov proti človeštvu

Tožilec mednarodnega kazenskega sodišča Karim A. A. Khan QC (Foto: Meddržavno sodišče v Haagu)

Prejšnji teden je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sporočil, da je Ukrajina Meddržavnem sodišču v Haagu vložila pritožbo zoper Rusijo. “Rusija mora odgovarjati za manipuliranje s pojmom genocid pri upravičevanju agresije,” je bil jasen in dodal, da zahtevajo nujno odločitev, s katero bi Rusiji naložili, naj nemudoma preneha z izvajanjem vojaških aktivnosti. Tedaj so poudarili, da upajo, da se bo postopek pričel v tem tednu. Ukrajinski minister za zunanje zadeve Dmitro Kuleba se je sedaj zavzel za to.

“V luči izjemno nujnih razmer s spoštovanjem prosimo Meddržavno sodišče, naj čim prej opravi zaslišanje glede pritožbe, ki jo je vložila Ukrajina, in pozove Rusijo, naj nemudoma ustavi vse vojaške dejavnosti v Ukrajini,” je prek Twitterja zapisal minister Dmitro Kuleba, ki je napad sirotišnice in vrtca pred dnevi označil kot primer vojnega zločina in kršitev ustanovne listine sodišča v Haagu. Poudaril je, da se v sodelovanju z generalnim tožilstvom zbira dokaze in ostalo gradivo, ki bodo poslani v Haag.

Kot je znano, Meddržavno sodišče v Haagu nima potrebnih pooblastil, da bi lahko proti posameznim ruskim voditeljem vlagal kazenske obtožbe. Dejstvo pa je, da to sodišče velja za najvišje sodišče na svetu, ki se ukvarja z reševanjem pravnih sporov med državami zaradi očitanih kršitev mednarodnega prava.

Podlaga za začetek preiskave obstaja
Preiskava suma vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti v Ukrajini se bo očitno le začela. Tožilec mednarodnega kazenskega sodišča Karim A. A. Khan QC, ki je že v petek izrazil svojo zaskrbljenost nad celotnim dogajanjem, je namreč nedavno sporočil, da bo sprožil preiskavo. Kot je pojasnil, Ukrajina sicer ni podpisnica rimskega statuta, torej ustanovne listine meddržavnega sodišča, a po njegovih besedah pravna podlaga za sprožitev preiskave kljub temu obstaja.

V sporočilu za javnost je tožilec pojasnil, da nedvomno obstaja razumna podlaga za začetek same preiskave. “Zlasti sem zadovoljen, da obstaja razumna osnova za domnevo, da so bili v Ukrajini storjeni tako domnevni vojni zločini kot zločini proti človeštvu,” je zatrdil in dodal, da bo glede na širitev konflikta v zadnjih dneh preiskava zajela tudi vsa nova domnevna kazniva dejanja, ki so v pristojnosti njegovega urada in  jih zagreši katera koli stran v konfliktu na katerem koli delu ozemlja Ukrajine.

V Černigovu so ruske rakete ranile 16 civilistov. (Foto: Twitter)

V nadaljevanju je pojasnil, da je svoji ekipi že naročil, da naj razišče vse možnosti za shranjevanje in s tem ohranitev dokazov. Naslednji korak je nadaljevanje postopka za pridobitev dovoljenja predobravnavnega senata Sodišča za začetek preiskave. Kot pravi, bi bila druga možnost, ki je določena v statutu in bi lahko dodatno pospešila zadeve, da država pogodbenica zadevo predloži njegovemu uradu. To bi bi omogočilo, da aktivno in takoj nadaljujejo z neodvisnimi in objektivnimi preiskavami Urada.

Tožilec bo pozval k dodatni proračunski podpori
“V času, ko se bo Urad lotil preiskav, bom prosil tudi za podporo vseh držav pogodbenic in mednarodne skupnosti kot celote.” Napovedal je, da bo pozval k dodatni proračunski podpori in prostovoljnim prispevkom za opravljanje dela. “Pomen in nujnost našega poslanstva sta preresni, da bi bili talci pomanjkanja sredstev,” je poudaril jasno in dodal, da bo še naprej pozorno spremljal dogajanje na terenu v Ukrajini ter pozival k strogemu spoštovanju veljavnih pravil mednarodnega humanitarnega prava.

Nina Žoher