Medtem ko po svetu uvajajo prepovedi trgovanja s kriptovalutami, so se Švicarji odločili za regulacijo trga

Foto: iStock

Medtem ko države po svetu druga za drugo uvajajo prepovedi trgovanja s kriptovalutami, so se Švicarji odločili storiti nasprotno. Tako je švicarska finančna agencija za regulacijo trga izdala navodila, ki veljajo pri nakupu prvega vala kriptovalut (Initial coin offering ali ICO).

Švica je pred kratkim zabeležila visoko rast števila prihajajočih novih kriptovalut, ki so jih lansirali v državi, sooča pa se tudi s številnimi povpraševanji po regulaciji kriptovalut. Kriptovalute so bile sprva mišljene kot alternativa ostalim monetarnim valutam, ki jih regulira država. Švicarski finančni nadzorni organ (FINMA) je po poročanju RT zaradi tega razloga izdal navodila, v katerih so poskušali določiti, na kakšen način se lahko trguje s kriptovalutami.

Največji poudarek je na določitvi meril, ki bi kriptovalutam preprečevala, da bi zaobšle trenutno zakonodajo v zvezi s pranjem denarja ter varnostnimi normativi v financah. Izvršni direktor organizacije FINMA Mark Bronson je poudaril, da ima tako imenovana blockchain tehnologija “inovativen potencial” tako znotraj kot zunaj finančnega trga. “Naš uravnotežen pristop do ICO-projektov in povpraševanj dopušča legitimnim inovatorjem navigiranje v reguliranem prostoru in lansiranje projektov, ki so konsistentni z našimi zakoni, ki ščitijo investitorje ter integriteto finančnega sistema.”

Pomeni regulacija trga konec zlate mrzlice?
Regulatorji se bodo pri ocenjevanju ICO-jev osredotočili na ekonomsko funkcijo ter namen žetonov ali blockchain enot, ki jih izda organizator. Ker trenutno še ni vzpostavljena splošna terminologija klasifikacije v zvezi s kriptovautami, so Švicarji celotno področje kategorizirali glede na namembnost. Tako govorimo o žetonih za plačevanje, žetonih za storitve in žetonih za sredstva. “ICO-ji lahko obstajajo tudi v hibridni obliki prej naštetih oblik. Na primer, regulacija proti pranju denarja bi urejala žetone za storitve, ki so lahko uporabljeni tudi kot sredstva za plačevanje ali pa so namenjeni taki rabi.”

Ob začetku leta so v Južni Koreji prepovedali anonimne bančne račune pri trgovanju s kriptovalutami prav zaradi nevarnosti  morebitnega pranja denarja in drugih kriminalnih aktivnosti. Ob istem času so višji predstavniki Ljudske banke Kitajske pozivali k celoviti prepovedi uporabe in trgovanja s kriptovalutami v državi.

 Ivan Šokić
 • janez.pokoncni

  Počakajte malo !! Kje na svetu so prepovedli trgovanje s kriptovalutami?
  Kitajska je prepovedala oziroma bolje rečeno, preprečila varanje ljudi pri ustanavljanjem firm z ICOti. Glede na to, da je bilo 4/5 kitajskih ico startupov SCAM, so s tem naredili uslugo celemu svetu.
  Koreja je svojim menjalnicam za menjavo med FIA in kriptovalutami prepovedala registracijo tujim državljanom. Ukrep več kot logičen. Kateri normalen človek bi sploh šel po FIA v Korejo razen, če za to ni neke “specialne” potrebe. Indija – razmišlja o obdavčitvi (pri nas rudarjenje obdavčljivo od nekdaj).

  • stajerc5

   Malo razmisljam… Jaz bi se pocakal en cas, ker je pac tako, da svicarji ne brcnejo v temo, mislim kar tako na suho. Pravzaprav sploh ne vem, kdaj so….

   • janez.pokoncni

    Kaj je pesnik želel povedati? ;)
    Švicarji bodo malce regulirali. Pravilno!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!