fbpx

Medtem ko se Slovenija pajdaši s Putinom, ZDA hrvaški vojski donirale za milijon evrov mehanizacije!

Foto: US Department of Defense

Medtem ko slovenski levičarji z “uravnoteženostjo” zunanje politike upravičujejo pajdašenje s Putinom in podpiranje Palestine, je Hrvaška ponovno dokazala, kaj je mogoče doseči s konsistentno evroatlantsko usmerjeno zunanjo politiko. Hrvaški vojski so ZDA donirale za več kot milijon evrov mehanizacije, sledila pa bosta še helikopterja Black Hawk.

V karlovški vojašnici Kamensko je v ponedeljek potekala primopredaja šestih tovornjakov in bagra v vrednosti 7,8 milijona hrvaških kun oziroma več kot milijon evrov, ki so jih Združene države Amerike darovale hrvaški vojski. Medtem ko se Slovenija pod vodstvom levičarskih vlad pajdaši z ruskim avtoritarcem in kršilcem človekovih pravic Vladimirjem Putinom, so ZDA od leta 1996 Hrvaški za opremljanje in modernizacijo vojske priskrbele že prek 500 milijonov dolarjev, dogodek pa je sledil donaciji dveh helikopterjev Black Hawk v vrednosti 53 milijonov ameriških dolarjev. Tokratna donacija je prišla iz okvira programa Global Peace Keeping Operations Initiative.

Hrvaška vojska zaradi sodelovanja med najmodernejšimi na svetu
Ob dogodku so se pogovarjali tudi o sodelovanju med hrvaško in ameriško vojsko. Kot poroča 24 Sata, je hrvaški minister za obrambo Damir Krstičević ob tem povedal: “Na takšen način se je do sedaj izobraževalo že več kot tisoč naših najperspektivnejših častnikov, izobrazba na ameriških vojaških šolah pa nam omogoča, da smo v koraku s časom z najmodernejšimi vojskami sveta, tako pa osvajamo tudi nove doktrine in taktike modernega vojskovanja.”

S sodelovanjem zadovoljen tudi hrvaški veleposlanik
Tudi veleposlanik ZDA na Hrvaškem Robert Kohorst je ob dogodku izrazil zadovoljstvo glede sodelovanja med državama. Ob tem se mu je zahvalil načelnik generalštaba hrvaških oboroženih sil Mirko Šundov in dejal, da bodo “inženirska sredstva povečala učinkovitost in sposobnost postroja, ki je že pokazal, da je pripravljen na vse izzive”. Dodal je, da so ZDA za Hrvaško najmočnejši strateški partner pri vzpostavljanju in razvijanju hrvaških obrambnih zmogljivosti.

Rok Krajnc