fbpx

Medtem ko so oči sveta uperjene v Rusijo, se v resnici to dogaja v državi!

Foto: epa

Z nastopom pop zvezdnika Robbieja Williamsa na glamurozni ceremoniji se je pričelo dolgo pričakovano svetovno prvenstvo v nogometu v Rusiji. Poleg Williamsa je bil glavna zvezda otvoritve ruski predsednik Vladimir Putin, ki je spektakel izkoristil v svoj prid z namenom, da bi Rusijo prikazal kot normalno in demokratično državo. Čeprav je jasno, da je Rusija pod dolgotrajno oblastjo Putina vse kaj drugega kot to, saj gre za državo, v kateri se sistematično krši človekove pravice, se zatira demokracijo, brez posledic umirajo novinarji, kritiki pa pristanejo v zaporih. 

Kaj se je še dogajalo na dan otvoritve svetovnega prvenstva v Rusiji? Iz pripora je bil izpuščen eden najbolj poznanih britanskih LGBT-aktivistov Peter Thatchell, ki je bil priprt zaradi dviga transparenta proti brutalni ruski represiji nad čečensko skupnostjo LGBT. Najbolj znani ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni je bil izpuščen iz zapora, kjer je v zadnjem letu pristal že neštetokrat zaradi “nezakonitega” protesta proti Putinu. Ukrajinski filmski ustvarjalec, aktivist in kritik ruske aneksije Krima Oleg Sencov pa po drugi strani še vedno ždi za zapahi, kjer služi dvajsetletno zaporno kazen zaradi domnevnih terorističnih napadov na Krim. Ta sodni proces je mednarodna skupnost opisala kot politično motiviran.

Prvenstvo jim služi kot krinka
Vse našteto je le fragment vsesplošne represije in kršenja ljudskih pravic v Rusiji, državi, ki formalno predstavlja parlamentarno demokracijo, po vseh karakteristikah pa je ta de facto diktatura. Svetovno prvenstvo služi Putinu, ki že 18 let vlada Rusiji, in njegovi kliki nekdanjih pripadnikov KGB in oligarhov kot krinka za njihov sistematični napad na demokracijo in človekove pravice od znotraj in zunaj Rusije.

Foto: epa

Nobenega dvoma ni, da ruska vlada hrepeni po mednarodnem prestižu, zato želi na vsak način Rusijo prikazati v najboljši možni luči. Problem pa je, da je položaj človekovih pravic najhujši od padca Sovjetske zveze dalje, navaja Julija Gorbunova, raziskovalka mednarodne nevladne organizacije Human Rights Watch.

Kljub temu, da je bil LGBT-aktivist Thatchell izpuščen iz pripora, pa se mora 26. junija pojaviti na sodišču v Moskvi zaradi kršenja zveznega zakona in predsedniškega dekreta, s katerim so prepovedani vsi protesti proti Kremlju v času svetovnega prvenstva. Ob tem je bilo ruskim oblastem vseeno, da je bil Tatchell edini demonstrant na Trgu maršala Žukova, kjer je v rokah držal transparent z naslednjim sporočilom: “Putin ne naredi ničesar proti mučenju gejev v Čečeniji.”

Leta 2013 je bil sprejet zakon, ki je prepovedal propagando netradicionalnih seksualnih zvez, torej homoseksualnih zvez. S tem je postala prepovedana vsaka javna demonstracija ali javna izjava v korist pravic LGBT, prav tako pa tudi distribucija materiala, ki je povezan s kulturo LGBT. Brutalno homofobno nasilje v Rusiji je stalnica, in sicer radikalni nacionalisti in neonacisti homoseksualce preko družabnih omrežij vabijo na zmenke, nato pa jih ugrabijo, maltretirajo, mučijo, to posnamejo in objavijo na internetu.

Foto: epa

V Čečeniji imajo celo koncentracijska taborišča za homoseksualce
Še hujša je situacija v Čečeniji, kjer imajo koncentracijska taborišča za homoseksualce, kjer se geje brutalno muči in ubija, razen, če se ti strinjajo z odhodom v drugo državo. Čečenska policija pa jih izsledi in ujame na enak način kot to počno ruski fašisti, ki jih vabijo na lažne zmenke. Predsednik Republike Čečenije Ramzan Kadyrov pregon gejev komentira z besedami: “Tega v Čečeniji ni, saj ni gejev.” Ob tem pa je v intervjuju za HBO povedal, da če so se ti slučajno prikradli, naj bodo odpeljani v Kanado. “Da očistimo našo kri, če so tukaj. Odpeljite jih,” je še dodal.

Lansko leto je bilo na ta način zaprtih najmanj 100 ljudi, najmanj 3 pa so bili ubiti. Po navedbah hrvaškega Indexa čečenska policija in Kadyrov celo spodbujata družine gejev, da jih te po izpustitvi ubijejo z namenom ohranitve časti. Francoske organizacije za pravice LGBT so zaradi tega pred Mednarodnim kazenskim sodiščem vložile tožbo proti Čečeniji za genocid nad homoseksualci.

N. Ž.