Medtem ko v Sloveniji žrtve povojnih pobojev ležijo v breznih, bodo v Berlinu najdene žrtve nacistov deležne primernega pokopa!

Foto: Facebook

Medtem ko v Sloveniji številne žrtve povojnih pobojev, med katerimi so tudi pobiti Romi iz Iške, ostajajo nepokopane, je zgodba v Nemčiji povsem drugačna. Več kot sedem desetletij po koncu II. svetovne vojne bodo namreč posmrtni ostanki političnih zapornikov, ki so jih ubili nacisti in jih izrabili za izvajanje kontroverznih raziskav, deležni primernega pokopa v Berlinu.

Gre za mikroskopske ostanke 300 vzorcev tkiv, ki so jih odkrili potomci Hermanna Stieva, anatoma, ki je preučeval trupla nasprotnikov tretjega rajha.

Takšni majhni vzorci tkiva se običajno ne zdijo vredni pokopa, je za AFP povedal  Andreas Winkelmann, ki je bil zadolžen za določitev izvora historičnih vzorcev. “Gre za posebno zgodbo, ker so bili ti dostavljeni s strani ljudi, ki so zanikali ureditev pokopa, da njihovi potomci ne bi vedeli, kje so pokopani.”

Na ponedeljkovi slovesnosti na berlinskem pokopališču Dorotheenstadt, na kateri bodo ostanke končno položili k večnemu počitku, bodo najverjetneje prisotni potomci žrtev nacistov. Točno to lokacijo so izbrali zato, ker se tukaj nahaja že veliko pokopališč in spominskih obeležij, posvečenih žrtvam nacizma, je povedal Johannes Tuchel, direktor Muzeja zgodovine v Berlinu, ki skupaj z z berlinsko univerzitetno bolnišnico Charite organizira dogodek posebnega pomena.

Foto: YouTube

Izvajal kontroverzne raziskave na ženskem reprodukcijskem sistemu
Postavljena bo tudi plaketa, na kateri bo pojasnitev glede najdbe, poroča Breitbart. Več kot 2.800 ljudi v zaporu Berlin-Ploetzensee je bilo v letih 1933-1945 obsojenih na giljotino ali obešenih, večina njihovih trupel je bila nato poslana na seciranje v berlinski inštitut za anatomijo. Stieve je med letoma 1935 in 1952 zasedal mesto direktorja inštituta, kjer je izvajal kontroverzne raziskave na ženskem reproduktivnem sistemu. Nič čudnega ni, da večina od 300 vzorcev tkiv pripada ženskam, a njihova imena na prošnjo sorodnikov umorjenih ne bodo zapisana na plaketi.

Tuchel je prav tako poudaril, da je bila sprejeta odločitev, da se primerki zakopljejo, saj predstavljajo zadnje ostanke ljudi, ki so bili žrtve nacističnega nepravičnega sodnega sistema. “V tistem času jim je bil odvzet grob, zato je danes pogreb samoumeven.” Bo do takšnega spoznanja kmalu prišlo tudi v Sloveniji?

H. M.