fbpx

Melonijeva v nagovoru poslancem: Italija je del Zahoda, zibelka svobode in demokracije; Putinu ne bomo popuščali

Foto: epa

Italija ostaja del Evrope in zahodnega sveta, glede Ukrajine bo ostala zanesljiva partnerica Nata, je danes v govoru v poslanski zbornici med predstavitvijo programa svoje vlade dejala nova italijanska premierka Giorgia Meloni. Dodala je, da zaradi danih razmer v Italiji njena vlada ne bo smela izgubljati časa.

Popuščanje izsiljevanju ruskega predsednika Vladimirja Putina glede energije ne bo rešilo problema, temveč bo zgolj odprlo pot za nove zahteve in izsiljevanje,” je poslancem dejala premierka Meloni.

V prvem nastopu pred poslanci se je sicer zahvalila predhodniku Mariu Draghiju in dejala, da na svojih ramenih čuti težo dejstva, da je prva ženska na položaju predsednice italijanske vlade, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Italija je del Zahoda, zibelka svobode in demokracije
Dejala je, da morda vsem ne bodo všeč vsi predlogi nove vlade, ampak ta bo delovala skladno z zavezami, ki jih je dala ljudem. Meloni je dejala, da tisti, ki pravijo, da bodo pozorno spremljali njeno delo, ne spoštujejo italijanskega naroda. “Italija je del Zahoda, je zibelka svobode in demokracije,” je dodala. Ob tem pa je zatrdila, da bo vlada vselej v ospredje postavljala italijanske nacionalne interese. “Ne želimo sabotirati EU, temveč jo želimo narediti bolj učinkovito,” je dejala. Poudarila je, da bo njena država spoštovala pravila in jih pomagala spreminjati.

Foto: epa

Poslanska zbornica bo o zaupnici vladi glasovala zvečer ob 19. uri, ker ima vladajoča koalicija večino, pa izid glasovanja ni vprašljiv. Melonijeva, vodja Bratov Italije je v soboto prisegla kot prva italijanska premierka, navaja STA. Vlado je sestavila skupaj z Ligo in stranko Naprej Italija. Na predčasnih volitvah 25. septembra so stranke desnega pola dobile absolutno večino v obeh domovih parlamenta. Po poslanski zbornici bo v sredo o zaupnici vladi glasoval še senat.

Sara Kovač