fbpx

Merklova: Imeti pravico, da se cepimo, je velika sreča in velik dosežek znanosti ter tehnologije

Odhajajoča nemška kanclerka Angela Merkel (foto: EPA)

Po mnenju odhajajoče nemške kanclerke Angele Merkel imajo necepljeni dolžnost do preostanka družbe, da zaščitijo preostale. Merklova se nagiba k pozivom k cepljenju, po drugi strani pa bi lahko necepljeni še naprej ostali kontrolna skupina, s katero bi bilo možno primerjati rezultate cepljenja.

Odhajajoča nemška kanclerka Angela Merkel se je odzvala na povabilo novozelandske premierke Jacinde Ardern in se udeležila azijskopacifiškega poslovnega vrha, kjer je opozorila, da je naloga politikov, da javnost prepričajo o nujnosti intervencij s svojo iskrenostjo.

“Moramo biti jasni, da je to, da imam pravico, da se cepim, velika sreča, velik dosežek znanosti in tehnologije,” je govorila Merklova. “Vendar imam ravno tako določeno obveznost, da doprinesem k zaščiti družbe.”

Avstrijci necepljene v hišni pripor

Pozivi k cepljenju in kazanje s prstom na necepljene je vedno bolj popularna aktivnost v času, ko družba potrebuje dežurnega krivca, obljubljeni učinki cepiv pa so se izkazali za zavajanje javnosti s strani farmacevtskih družb. Od sprva danih zagotovil, da bo cepivo zagotavljalo imunost in preprečevalo nadaljnji prenos okužbe s sars-cov-2, smo v roku manj kot enega leta, odkar se je začelo cepiti, prišli do točke, kjer ni znano, koliko mer cepiva je potrebnih za zagotavljanje lažjega poteka bolezni v primeru okužbe. Od prvotno obljubljenih dveh odmerkov smo trenutno na treh odmerkih in še poživitvene doze, ki pa ni četrti odmerek.

Avstrijski kancler Alexander Schallenberg (foto: EPA)

V Avstriji naj bi iz teh razlogov že pripravljali odredbo o hišnem priporu za 3,1 milijona necepljenih in nepolnocepljenih avstrijskih državljanov. Ukrep naj bi stopil v veljavo, ko bodo covid bolniki zasedli 30 odstotkov vseh postelj na intenzivni negi v Avstriji. Trenutno covidni bolniki zasedajo 20 odstotkov vseh postelj na intenzivni negi v Avstriji. Do 30 odstotkov naj bi Avstrijce po mnenju kanclerja Alexandra Scallenberga ločilo le nekaj dni. V Avstriji je polno cepljenega 64 odstotkov celotnega prebivalstva.

Ukrepati potrebno, še preden pride do krize

Evropa pa se navkljub dostopnosti cepiva in relativno visoki precepljenosti vseeno sooča z višjim številom okužb kakor v istem času leta 2020, ko cepiva še ni bilo na razpolago. Odhajajoča nemška kanclerka zaradi tega opozarja, da je treba v luči eksponentne rasti okužbe nemudoma ukrepati. Po mnenju Merklove obstaja povezava med odzivom na koronavirus in podnebne spremembe. Pri obeh fenomenih se kakor poroča Reuters soočamo z eksponentno rastjo v začetnih fazah, ko te še ne izgledajo strašno. “In potrebno je ukrepati na točki, ko še niti ni vidno, kako bodo številke naraščale,” je v pogovoru s predsednikom Microsofta Bradom Smithom povedala Merklova.

Ivan Šokić