fbpx

Sodnik v procesu proti Rittenhousu izgubil potrpljenje s tožilcem

Sodnik Bruce Schroeder (foto: Twitter)

Sojenje Kylu Rittenhousu še vedno teče. Napihnjena obtožnica ga bremeni, da je umoril par izgrednikov, tretjega pa ranil. Zdaj je sodnik izgubil potrpljenje s tožilcem, ki ne spoštuje pravil in je skušal v sojenje vnesti že izločeno dokazno gradivo. To bi bil prvi primer, kjer bi sodnik imel nekaj pikrih za tožilca.

V sodnem procesu proti 18-letnem Kylu Rittenhousu je bil v sredo, 10. novembra 2021, zaslišan tudi sam mladenič, ki ga tožilstvo bremeni dvojnega umora in poskusa umora. Poroti je povedal, da je streljal v samoobrambi, smrt 36-letnega pedofila in duševnega bolnika Josepha Rosenbauma in 26-letnega kriminalca Anthonyja Huberja pa je rezultat tega. Tudi tretji napadalec, 27-letni kriminialec Gaige Grosskreutz, je pred poroto priznal, da je Rittenhouse streljal šele ko je sam nameril pištolo v mladoletnika.

A brez zapletov ni šlo. Sodnik Bruce Schroeder je izgubil potrpljenje s tožilcem Thomasom Bingerjem, ki je skušal v sodni proces vpeljati dokazno gradivo, ki je bilo že pred sojenjem izločeno kot neprimerno. Ko je Binger začel napletati zgodbo o tem, kako naj bi si Rittenhouse želel, da je pri sebi imel svojo puško AR-15, je sodnik Schroeder ustavil sojenje, napotil porotnike, da nemudoma zapustijo sodno dvorano, nato pa oštel tožilca, ki si je dovolil kaj takega.

“Ne bodite brezsramni z mano!” je bil odločen Schroeder. “Sami dobro veste, da odvetnik ne sme na področja takega tipa potem ko je sodnik že odločil, tako da se ne izgovarjajte.” Schroeder je ravno tako kritiziral Bingerja, ki je Rittenhousa napadel zaradi njegove pravice do molka. “Govoriti o obtoženčevem molku je za vas huda ustavna kršitev,” je Bingerja opozoril sodnik. “Ste ravno na meji, lahko da ste že čez. Bolje, da prenehate.”

A Bingerjevi brezsramnosti ni ne konca ne kraja. Sodnik ga je vzel na zobe tudi zaradi poskusov vnašanja izločenega dokaznega gradiva. “Osuplo me je, ko ste zaslišanje začeli s komentiranje obtoženčeve pravice do molka po aretaciji. To je osnova zakona. To je temelj prava v tej državi zadnjih 40, 50 let. Ni mi jasno zakaj bi storili kaj takega … Ne vem kaj imate za bregom.”

Po poročanju RT je Rittenhousova odvetniška ekipa posledično naznanila, da bodo vložili zahtevo o razveljavitvi sojenja s predsodkom, kar bi preprečilo, da bi lahko Rittenhousu ponovno sodili. Sodnik Schroeder je sporočil, da bo predlog vzel v razmislek. S tem ko je odvzeta možnost za ponovno sojenje, to pomeni, da je Rittenhousovo življenje v rokah porote. Če bi ga spoznali za krivega, mu grozi dosmrtna zaporna kazen zato, ker je v samoobrambi ubil dva napadalca, tretjega pa ranil. FBI je namreč skrival dokazno gradivo, na podlagi katerega bi bila obtožnica proti Rittenhousu opuščena. Prvi strel usodne noči 25. avgusta 2020 v Kenoshi je izstrelil izgrednik in požigalec Joshua Ziminski. Vse drugo, kar je sledilo, je Rittenhouse storil v samoobrambi.

Ivan Šokić