fbpx

Merklova poziva Evropsko unijo k dialogu z Madžarsko in Poljsko

Nemška kanclerka Angela Merkel. (Foto: epa)

Nemška kanclerka Angela Merkel je opozorila Evropsko komisijo, naj bo previdna pri zadrževanju finančnih sredstev, namenjenih Poljski in Madžarski.

Medtem ko Evropska komisija razmišlja, kako bi zadržala sredstva iz EU fonda za Poljsko in Madžarsko na podlagi namišljenih trditev o kršitvah vladavine prava, za to še posebej lobirajo številni aktivisti in evropski poslanci leve politične opcije, pa nemška kanclerka Angela Merkel opozarja, da to ni ravno najboljša ideja.

Levičarji obtožujejo Poljsko in Madžarsko, da spodkopavata demokracijo. Skupina evroposlancev celo grozi Evropski komisiji s tožbo zaradi oklevanja pri ukrepanju zoper državi, ki sta članici višegrajske četverice.

Tožarjenje ne vodi nikamor
“Mislim, da je zdaj čas, da se dobro pogovorimo s poljsko vlado o tem kako lahko prebrodimo te težave. Imamo resne probleme, a predlagam ta jih rešujem s pogajanji in iščemo kompromise,” je po srečanju z belgijskim premierjem Alexandrom De Croojem 15. oktobra 2021 povedala Merklova. “Zdi se mi nekoliko frustrirajoče, če smem biti nekoliko previdna, ko Evropski parlament pravi, da bo tožil Evropsko komisijo. Mislim, da to ne vodi nikamor.”

Foto: epa

Po mnenju odhajajoče nemške kanclerke, poroča Remix News je ravno zgrešeno reševanje političnih razhajanj po sodni poti. Skrbelo pa naj bi jo tudi ogromno število pravdnih primerov, ki se vlagajo na sodišče. To namreč v politiki ne vodi nikamor. Vprašanje vladavine prava je ponovno prišlo v ospredje zaradi odločitve poljskega ustavnega sodišča, ki je odločilo, da ima poljska zakonodaja primat nad evropsko zakonodajo, kar je zmotilo evrokrate v Bruslju.

Ivan Šokić