fbpx

Merklova se ne bo udeležila kongresa stranke CSU – bo to pomenilo razpad dolgoletnega partnerstva?

Angela Merkel in Horst Seehofer, ko sta še lahko sodelovala. (Foto: epa)

Nemška kanclerka in vodja krščanskih demokratov CDU Angela Merkel konec prihodnjega tedna ne bo potovala na kongres partnerske stranke Krščansko-socialne unije CSU v Münchnu, so povedali viri v CSU. S tem bo prekinjena navada, ki je veljala več desetletij.

O tem naj bi se v petek zvečer na štiri oči dogovorila kanclerka in vodja CSU Horst Seehofer. Slednji sicer vse do zadnjega ni želel povedati, ali bo Merklova prišla v München.

Udeležba vodij obeh strank na kongresih je doslej veljala za obvezno. V zadnjih časih pa so med njima nastala razhajanja zaradi različnih pogledov na begunsko krizo. Merklova kljub številnim kritikam vztraja pri svoji politiki odprtih vrat do beguncev, ki se jih je v državo samo lani zgrnilo okoli 800 tisoč. Seehofer ima glede tega drugačno mnenje in že dolgo zahteva omejitev priseljevanja v državo, poroča STA. Na lanskem kongresu CSU je tako javno, vpričo kanclerke, kritiziral politiko Merklove do beguncev.

CDU izgublja zaupanje volivcev
V zadnji javnomnenjski anketi nemške televizije ARD na prvem mestu sicer še vedno ostaja Krščansko-demokratska unija nemške kanclerke Angele Merkel z 32 odstotki podpore, ki ji je v primerjavi s prejšnjimi meritvami padla priljubljenost za odstotno točko. Prav tako je stranka CDU ena izmed večjih poražencev na deželnozborskih volitvah, ki so bile pred več kot mesecem dni v Nemčiji. Ti rezultati sploh ne presenečajo zaradi številnih terorističnih groženj in težav z islamisti, s katerimi se po novem sooča Nemčija in ki jih pripisujejo tudi napačnim odločitvam ter politiki nemške kanclerke.

Za padec popularnosti krive nove razmere 
Vodja  kabineta nemške kanclerke Peter Altmaier je komentiral rezultate raziskave z izgovorom, da rezultati niso razveseljivi za nobeno izmed nemških strank, ki je trenutno v parlamentu. Prav tako je priznal, da rešujejo hude težave in  posredno dodal, da bo treba prepričati volivce glede obvladovanja nastale varnostne in socialne situacije.

M. P.