fbpx

Merklova se ne da. Sprememb migrantske politike kljub številnim napadom ne bo.

Angela Merkel (foto: epa).

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes odločno zavrnila pozive k spremembi politike do beguncev po zadnjih napadih v Nemčiji. “Zmogli bomo,” je zatrdila na novinarski konferenci v Berlinu, na kateri je sicer predstavila načrt za izboljšanje varnosti.

“Pred enajstimi meseci sem rekla, da je Nemčija močna. Toliko stvari smo uspeli narediti in še danes verjamem, da nam bo uspelo. Nisem rekla, da bo enostavno, toda zgodovinskemu izzivu bomo kos,” je dejala.

“Džihadisti bi radi postavili pod vprašaj našo pripravljenost sprejeti ljudi, ki potrebujejo pomoč. Temu odločno nasprotujemo,” meni Merklova.

Predstavila je načrt za obrambo pred džihadizmom
Kanclerka je ostro obsodila nedavna napada v Würzburgu in Ansbachu, ki sta ju zagrešila begunca. Dejala je, da sta napada v posmeh državi, ki ju je sprejela, in v posmeh tistim, ki beguncem pomagajo, ter tudi številnim beguncem, ki v Nemčiji iščejo pomoč pred nasiljem in vojno.

Merklova je v luči zadnjih napadov danes predstavila načrt v devetih točkah za večjo varnost. Ta med drugim predvideva zgodnji opozorilni sistem radikalizacije med begunci ter sodelovanje vojske v boju proti terorizmu.

Nemčija prepojena s krvjo nedolžnih žrtev
Nemčijo je v zadnjem tednu pretreslo več napadov. V nedeljo se je sirski begunec razstrelil v Ansbachu na Bavarskem ter ranil 15 ljudi, 18. julija pa je begunec iz Afganistana s sekiro in nožem napadel ljudi na vlaku. Oba napada naj bi imela islamistično ozadje.

M. P., STA