fbpx

Merklova spremenila politiko za 180 stopinj: ukazala je vrnitev migrantov nazaj v Afriko

Foto: epa.

Angela Merkel je glede migrantov doživela razsvetljenje. Nemčija je EU ukazala, naj pričnejo čolne z migranti vračati v Afriko. Nemško notranje ministrstvo je Bruslju naročilo, naj pošljejo nadzorne čolne, ki bi prestregli tihotapske čolne in jih preusmerili nazaj v Afriko, kar je velik premik v uradni nemški zunanji politiki.

Do sedaj so članice EU ravnale tako, da so iskale in reševale migrante, ki potujejo čez Mediteran v plovilih, da bi dosegli kopno in prosili za azil. Sedaj pa Nemčija, ki je lani sprejela že več kot milijon migrantov, spreminja politiko in pravi, da je treba spremeniti pristop, ker dosedanji način spodbuja še več ljudi, da se odpravijo na to nevarno pot.

V političnih krogih zaveznikov Angele Merkel so se pričele širiti govorice, da jo bodo odstranili s položaja vodje dežele, če ne bo spremenila svojega stališča o migrantih in si priborila zaupanja volivcev. Zdi se, da se je končno odzvala na te komentarje, kar se kaže v spremenjeni politiki do množičnih migracij v Evropo. V Münchnu je bila zgrajena visoka ograja za zaščito družin pred migranti, kar kaže jasno stališče Nemcev do migrantov.

Za azil naj ljudje zaprosijo iz svoje države
Nastal je nov načrt, da bi migrante preusmerili nazaj v Tunizijo, Egipt in druga mirna področja v severni Afriki, ne pa v Libijo, kjer divja vojna in od koder potuje večina migrantov. Morda se bo zgodilo podobno kot s Turčijo, ki je dobila milijarde evrov in proste vize za schengensko področje za svojih 80 milijonov državljanov, še poročajo na Expressu.

A. B.