Ministrica za šolstvo bo morala na interpelaciji zagovarjati svoje protiustavno delovanje

Datum:

Kršenje ustave in zavlačevanje pri pripravi novele zakona o organizaciji in financiranju zasebnih osnovnih šol so glavni očitki ministrici Makovec Brenčičevi. Poslanec SDS Tomaž Lisec je dejal, da so v SDS želeli neustavnost zakona že večkrat urediti, a je vse poskuse vladna koalicija zavrnila. Ministrico za šolstvo, ki je “ljudi prenašala okoli”, zdaj čaka zagovor pred Državnim zborom.

Konec leta 2014 je namreč Ustavno sodišče ugotovilo, da je člen Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki pravi, da država javne programe v zasebnih osnovnih šolah financira v višini 85 odstotkov, v nasprotju z ustavo. Ustavni sodniki so presodili, da ustava zagotavlja pravico do brezplačnega obiskovanja osnovnošolskega programa, ne glede na to, ali ga izvaja javna ali zasebna šola. Posledično mora država javne programe v zasebnih šolah po mnenju ustavnih sodnikov financirati v celoti, enako kot javne programe v javnih šolah. Državnemu zboru so naložili, da mora omenjeno neustavnost odpraviti v roku enega leta.

Rok za uresničitev ustavne odločbe je potekel 9. januarja letos, odločba pa še ni uresničena, saj se ministrica zgovarja, da na ministrstvu potrebujejo več časa, saj da si želijo istočasno pripraviti predlog celovite ureditve ustanavljanja zasebnih šol.

Na podlagi očitkov o neukrepanju in zavlačevanju pri pripravi novele Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, kršitvi ustave Republike Slovenije, opustitvi dolžnega ravnanja in ustvarjanju neenakosti pred zakonom je največja opozicijska stranka SDS vložila interpelacijo o delu ministrice za izobraževanje, kulturo, znanost in šport Maje Makovec Brenčič.

Ne zamudite spremljanja interpelacije V ŽIVO na Nova24TV
Vljudno vas vabimo k spremljanju celotne interpelacije na Nova24TV. Dogajanje v Državnem zboru bomo popestrili s komentatorji in gosti v studiu.

Svoje mnenje boste lahko v živo izrazili tudi vi – cenjeni gledalke in gledalci – preko SMS-glasovanja in telefonskega klica oz. pogovora z voditelji in gosti v studiu.

Neposredni prenos z napovedjo v studiu se začne ob 8.30.

Ali podpirate interpelacijo zoper ministrico za izobraževanje, znanost in šport Majo Makovec Brenčič? Pošljite SMS-sporočila NOVAZA ali NOVAPROTI na številko 3993.

Kljub obljubam nobenega ukrepa
Na mestu ministrice je popolnoma relevantno vložiti interpelacijo, če dolžnosti niso bile izvršene. “Očitno predsednik vlade nima sreče z imenovanjem ministrov za to področje. Spomnimo, da se je prva ministrica poslovila zaradi afere z avtorskimi honorarji, druga po plagiatu, aktualna ministrica pa se mora po mnenju SDS posloviti, ker ne spoštuje ustavnega reda,” je o odgovornosti ministrice povedal poslanec SDS Tomaž Lisec.

Slovenska demokratska stranka je izpostavila pet najpomembnejših kršitev ministrice:
1. Odgovornosti za neukrepanje in zavlačevanje pri pripravi novele Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki bi sledila odločbi Ustavnega sodišča Republike Slovenije št. U-I-269/12-24 z dne 4. 12. 2014 (Uradni list RS, št. 2/2015 z dne 9.1.2015), s katero je Ustavno sodišče Republike Slovenije odločilo, da je prvi stavek drugega odstavka 86. člena Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (Uradni list RS, št. 16/07 – uradno prečiščeno besedilo, 36/08, 46/09 – popr., 65/09 – popr. in 20/11) v delu, ki se nanaša na javno veljavne programe osnovnošolskega izobraževanja, v neskladju z Ustavo Republike Slovenije;

2. Odgovornosti zaradi kršitve Ustave Republike Slovenije in nespoštovanja odločbe Ustavnega sodišča Republike Slovenije št. U-I-269/12-24 z dne 4. 12. 2014 (Uradni list RS, št. 2/2015 z dne 9.1.2015) ter s tem povzročitve nepopravljive škode na področju izvajanja javno veljavnih programov osnovnošolskega izobraževanja;

3. Odgovornosti, ravnanja in opustitve dolžnega ravnanja kot pristojna ministrica, ki je na področju zagotavljanja obveznega osnovnošolskega izobraževanja dolžna zagotavljati in spoštovati ustavni red;

4. Ustvarjanja neenakosti pred zakonom;

5. Ravnanja in opustitve dolžnega ravnanja ministrice, pristojne za izobraževanje, znanost in šport pri izvrševanju politične funkcije, ki ima za posledico izgubljeno zaupanje v institucije pravne in socialne države.

Rok za spremembe je potekel že davno
Delež zasebnega šolstva v Sloveniji je v primerjavi z drugimi članicami EU minimalen, kar pomeni, da je bila takratna zakonska ureditev v nasprotju z ustavo, ki je zagotavljala le 85-odstotno financiranje zasebnih šol. Ustavno sodišče je naložilo spremembo zakona, s katero bi lahko zagotovili nemoteno delovanje zasebnih izobraževalnih programov. Vlada je menila, da do sedaj niso bila dosledno spoštovana načela socialne države, ki bi zagotovila javno financiranje enakih položajev, torej javnih in vseh vrst zasebnih šol, ki imajo veljaven javni program.

V tem mandatu Državnega zbora je bilo proti vladi in njenim ministrom vloženih skupno že pet interpelacij, današnja proti ministrici za šolstvo, znanost in šport pa bo šesta.

Vlada do sedaj zavestno kršila ustavo  
Do januarja 2016 bi po dekretu Ustavnega sodišča morale vse šole prejeti enak znesek glede na število učencev, ne glede na to, ali jih upravlja država ali zasebnik, saj zagotavljajo enake standarde znanja.

Aprila letos pa naj bi se pripravil osnutek novele Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, postopek pa se je po mesecu maju ustavil. Razlog naj bi bil v tem, da v koaliciji glede podpore novele zakona niso enotni, in to kljub temu da je že aprila bilo sprejeto stališče, da je treba novo ustavno odločbo uveljaviti čimprej.

V neustavnem delovanju se lahko počutijo krive vsi pravniki, ki podpirajo njeno ravnanje
Miro Cerar, ki mu je prav tako očitano, da kot ustavni pravnik zavestno in s pomočjo ministrice krši ustavo, je dejal, da “očitno nekoga moti, da ima vlada vizijo in ve, kaj hoče.” Po njegovem naj bi interpelacijo vložili tisti, ki jim ni všeč, da ta vlada napreduje.

Premier Cerar je septembra letos za medije poročal, da “mora ministrica naprej z zakonom, ne glede na to, da soglasja v koaliciji zanj ni”. Kljub temu, da se premier kot ustavni pravnik rad sklicuje na spoštovanje ustave in odločb ustavnega sodišča, še vedno ni poskrbel, da bi odpravil neustavno stanje na področju financiranja zasebnega šolstva.
“Ministrici se očita nedosledno delo in protiustavno delovanje. V svojem delovanju je namreč zavirala popolno finančno podporo zasebnim osnovnim šolam, ki bi jim z januarjem 2016 morala pripadati enako visoka sredstva kot javnim šolam,” je povedala Mojca Škrinjar, nekdanja državna sekretarka na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ter dolgoletna ravnateljica na osnovni šoli. Poleg nedoslednega ravnanja se ji očita tudi zaostanek v razvoju pomoči potrebnim učencem, ki bi morali imeti zagotovljeno strokovno pomoč. “Žalostno je, da po tolikem času v Sloveniji še zmeraj nimamo urejenih zakonov o dodatni strokovni pomoči učencem,” je še povedala Škrinjarjeva. Dejstvo je, da je vedno več otrok v šolskih klopeh pomoči potrebnih.
Nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo Mojca Škrinjar (foto: STA)
Nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo Mojca Škrinjar. (Foto: STA)
Rok za uresničitev ustavne odločbe je potekel že 9. januarja letos, do realizacije pa še vedno ni prišlo.

Področji znanosti in šolstva imata še cel kup nerešenih pomanjkljivosti
V sklop resorja, namenjenega šolstvu, bi morali skoraj nujno vlagati tudi v zagotavljanje dodatne strokovne pomoči. Kljub temu, da je bil v letu 2015/16 objavljen razpis Krepitev socialnih in državljanskih kompetenc strokovnih delavcev, očitno še ni prišlo do opolnomočenja strokovnih delavcev za uspešnejše vključevanje učencev v šolske programe ali pa ti niso bili deležni priložnosti nudenja svoje strokovnosti.

Interpelacijo bodo poleg SDS podprli tudi v NSi, prav tako pa bo za odstavitev ministrice glasoval vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek. Poslanki nepovezanih poslancev Alenka Bratušek in Mirjam Bon Klanjšček pa bosta ministrico podprli. Glede na napovedi koalicijskih partnerjev se ministrica ne bo poslovila od položaja, vendar pa je manj jasno, kako bo koalicija dokončno rešila vprašanje financiranja zasebnih šol.

Morebitna vprašanja kot tudi svoje mnenje ali prepričanje lahko izrazite v studijski oddaji Nova24TV, v kateri bomo spremljali celotno interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za izobraževanje, znanost in šport Maje Makovec Brenčič.

K. Ž., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Skrajni islamisti v Hamburgu zahtevajo islamski kalifat v Nemčiji

V Hamburgu protestira več sto islamistov, ki zahtevajo, da...

Bi se “mirovnik” Kučan zavzel tudi za mir z nacistično Nemčijo?

"2. SV se je preselila za pogajalsko mizo, ko...

Večina Slovencev odločno proti migrantskim centrom

V zadnji javnomnenjski raziskavi agencije Parsifal so anketirance vprašali,...