fbpx

Merklova že četrtič zapored slavi zmago

Foto: epa

Glede na izide vzporednih volitev je zmagovalka današnjih parlamentarnih volitev Unija krščanskih demokratov in krščanskih socialistov CDU/CSU, na čelu katere je nemška kanclerka Angela Merkel, sledijo pa ji socialdemokrati (SPD) Martina Schulza. Prvič po II. svetovni vojni pa se je zgodilo, da se je na tretje mesto uvrstila skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD).

Unija krščanskih demokratov in krščanskih socialistov CDU/CSU naj bi dobila med 32,533,5 odstotka glasov, kar je manj kot na volitvah pred štiri leti, ko je dobila 41,5 odstotka glasov in najmanj od leta 1949 dalje. Vzporedne volitve kažejo, da naj bi Schulzovi socialdemokrati prejeli med 2221 odstotka glasov, kar je manj kot leta 2013, ko so ti dobili 25 odstotkov glasov. Največji porast glasov je tako viden pri stranki AfD, za katero je na prejšnjih volitvah volilo manj kot pet odstotkov volilnih upravičencev, zdaj pa je ta dobila med 1313,3 odstotka glasov, kar pomeni, da bo postala tretja najmočnejša stranka v nemškem Bundestagu.

Foto: epa

Schulz napoveduje odhod v opozicijo
V poslanske klopi se ponovno vračajo liberalci FDP, ki so prejeli med 10–10,5 odstotka glasov v nasprotju s prejšnjimi volitvami, ko je zanje glasovalo 4,8 odstotka volivcev, prisotni pa bodo tudi poslanci Levice, ki so prejeli devet odstotkov glasov, in Zeleni, ki naj bi dobili med 9–9,5 odstotka glasov. Medtem ko v Nemčiji čakajo na uradno razglasitev rezultatov, se porajajo ugibanja o vladajoči koaliciji. Glede na to, da je Schulz napovedal odhod SPD v opozicijo, je najbolj verjetna jamajška koalicija, ki bi jo poleg CDU/CSU tvorili liberalci in Zeleni.

N. Ž., STA