fbpx

Michel Moldaviji obljubil izdatno vojaško pomoč s strani EU

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel na obisku v Moldaviji (Foto: epa)

Potem ko so v Moldaviji prejšnji teden odjeknile tri eksplozije in so se s tem povečale skrbi zaradi možnosti razširitve vojne izven meja Ukrajine, je predsednik Evropskega sveta Charles Michel danes obiskal Kišinjev. V okviru uradnega obiska je zagotovil, da bo Evropska unija povečala logistično in vojaško pomoč Moldaviji. 

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da je ob vzhodni meji Moldavije, konkretneje v samooklicani proruski Pridnestrski republiki, ki sicer meji na Ukrajino, mogoče zaznati povečevanje napetosti.

Foto: epa

Charles Michel je na skupni tiskovni konferenci z moldavsko predsednico Maio Sandu poudaril, da bo Evropska unija (EU) poskrbela za večjo podporo na področjih kibernetske obrambe in logistike. Prav tako naj bi stekli napori v smeri zagotavljanja kapacitet, ki bi zagotavljale krepitev moldavskih obrambnih sil. Pri tem pa ni bilo podanih kakršnih koli drugih podrobnosti.

Moldavija si prizadeva za članstvo v EU
“EU je v popolni solidarnosti z Moldavijo. Naša dolžnost je, da pomagamo in podpiramo vašo državo,” je po poročanju STA dejal Michel in ob tem dodal, da bo EU Moldaviji pomagala obvladovati posledice ruske agresije v Ukrajini. Po besedah moldavske predsednice Sandu Moldavija ni nepripravljena. Pripravljenih imajo namreč več načrtov za najbolj negativne scenarije. Meni sicer, da trenutno ni prevelike nevarnosti, tveganj in groženj. Med drugim se je zavzela tudi za vstop Moldavije v EU, potem ko je država 3. marca zaprosila za članstvo v politično-ekonomski zvezi.

Foto: epa

V preteklem tednu je bilo v proruski separatistični Pridnestrski republiki na vzhodu Moldavije zabeleženih več eksplozij, ki so poškodovale več stavb, skupil pa jo je celo ruski telekomunikacijski oddajnik. Medtem ko Moskva Kijev obtožuje izvajanje terorističnih dejanj, Ukrajina agresorja obtožuje poskusa destabilizacije regije z namenom, da bi se dokopali do priročnega izgovora za vojaško posredovanje. Na račun dogajanja so moldavske oblasti poudarile, da so zaskrbljene, saj je bil namen tega incidenta ustvariti izgovor za zaostrovanje varnostnih razmer v pokrajini Transnistrija.

Leta 1992 se je po kratki vojni samooklicana Pridnestrska republika na vzhodnem robu Moldavije, ki meji na Ukrajino, odcepila od Moldavije. Od takrat je tam nastanjenih okrog 1500 ruskih vojakov, ki jih ruska stran označuje kot sile za ohranjanje miru. Čeprav država ni mednarodno priznana, ima republika de facto neodvisnost in deluje kot država.

Nina Žoher