Hrvaški medij: Migranti bodo ubrali novo pot čez Jadran. Kriv pa je … Cerar

Foto: epa

Zaradi zaostrenega mejnega režima na meji med Makedonijo in Grčijo se obeta nova migrantska pot na Balkanu. Ta bo potekala preko Albanije, Črne Gore, Hrvaške in Slovenije v Italijo. Vse to pa je po mnenju hrvaškega medija zakrivil Miro Cerar s svojo idejo Evropski komisiji, da bomo migrantski tok lahko zaustavili na makedonsko-grški meji. 

Vse več evropskih politikov verjame besedam Mira Cerarja, da je potrebno migrantsko krizo rešiti z ukrepi na meji med Makedonijo in Grčijo s skupno evropsko mejno agencijo Frontex. A v hrvaških medijih svarijo, da ta ukrep ne bo zaustavil migrantskega toka, pač pa bo njegovo pot le spremenil.

Namesto skozi Grčijo, bi migranti svojo pot v notranjost Evrope ubrali preko Albanije. Od tam imajo migranti nato dve možnosti: preko Jadranskega morja v Italijo ali pa po kopnem preko Črne Gore, Hrvaške in Slovenije. Kot poroča Večernji list, se hrvaška vlada pripravlja tudi na ta scenarij.

Na ta scenarij se pripravljajo tudi dalmatinske županije
S preusmeritvijo migrantskega toka preko Albanije bi se obudila stara tihotapska pot preko Balkana, ki so jo v preteklosti uporabljali za tihotapljenje cigaret in orožja v Italijo. Taka migrantska pot bi bila za Hrvaško in njen turizem v Dalmaciji še posebej katastrofalna in bi imela ogromne učinke. V upravi za zaščito in reševanje v Dubrovniško-neretvanski županiji točnih informacij o poteku migrantskega toka še nimajo, a te možnosti ne izključujejo.

Za komentar o možni drugi migrantski poti smo povprašali tudi ministrstvo za notranje zadeve in ministrstvo za zunanje zadeve. Na odgovore še čakamo.

Bivša vojašnica bo postala namestitveni center za migrante
Na Prevlaki so že lani septembra pričeli s prenavljanjem bivše vojašnice. Sprva so sicer oblasti zatrjevale, da bodo tam bivali policisti, ki bi delali z migranti na hrvaški meji, a sedaj priznavajo, da je objekte mogoče uporabiti tudi za namestitev migrantov. ”V roku dveh ali treh dni je mogoče objekte pripraviti za namestitev migrantov. Bivša vojašnica bi dnevno ahko prejela od 2000 do 3000 migrantov,” je pojasnil tiskovni predstavnik uprave za zaščito in reševanje Dubrovniško-neretvanske županije, Goran Cvjetinović.

Hrvati bi organizirali prevoz migrantov do Slovenije

Za Hrvate bi bil nekoliko bolj problematičen le prevoz. Možni sta dve opciji – avtobus do Ploč, kjer bi jih z vlakom odpeljali v Slovenijo ali pa z ladjo do Reke, kjer bi svojo pot seveda ponovno nadaljevali preko Slovenije. V Večernjem listu poudarjajo, da je za to kriv Cerar s svojo idejo o zaustavitvi migrantske krize na makedonsko-grški meji. Njegova ideja ima sicer v javnosti vse večjo podporo, nihče pa ne govori o možnih posledicah, če se migrantski tok zgolj preusmeri.

M. G.