fbpx

Migranti iščejo novo pot na zahod preko Neuma in hrvaške obale

Foto: Twitter

Zaradi zapiranja meje med Hrvaško in Bosno na območju Cazinske krajine naj bi migranti iskali novo migrantsko pot. Po pisanju portala Kamenjar, ki se sklicuje na Dnevni avaz, naj bi bil novi cilj migantov Neum, edino bosansko mesto na morski obali.

Migranti imajo namreč že dolgo utečene poti v Bosno. Ena teh poti vodi iz Srbije na Bijelino in nato v Tuzlo ter naprej po Krajini. Druga pot iz Srbije poteka prek Višegrada do Sarajeva. Tudi migranti, ki potujejo preko Črne gore ,se preko Trebinja napotijo do Sarajeva in nato naprej v krajinska mesta – Velika Kladuša, Bihać, Cazin …

Zaradi vse močnejšega varovanja meje v Krajini pa naj bi se migranti pri Sarajevu namesto na zahod obrnili proti jugu do Neuma in od tam preko meje na Hrvaško in nato ob obali naprej proti Sloveniji in Italiji.

Iz mostarskega centra izginejo neznano kam
Nekateri varnostni strokovnjaki že napovedujejo, da bo v tem primeru “kaos” na dalmatinski obali, še posebno v času turistične sezone. Vendar je minister za varnost v bosanski vladi Dragan Mektić dejal, da zaenkrat še ni videti večjega pritiska oziroma organiziranih migracij v smeri proti Neumu. Minister je dejal, da seveda prihaja do poizkusov, ki pa so prej izjema kot pravilo, in da bodo po njihovih informacijah migranti še naprej skušali priti v države EU preko Krajine.

Vendar pa v mostarski migrantski center Salakovac vsakodnevno pride sto novih migrantov, približno enako število pa jih tudi dnevno izgine v neznano. Policisti iz Mostarja menijo, da se ti migranti napotijo proti Neumu in nato od tam naprej proti Italiji.

Demokracija