fbpx

Migranti iz ZDA v države izvora letno nakažejo preko 100 milijard denarja, največ na Kitajsko

Slika je simbolična (Foto: epa)

Wall Street Journal je objavil poročilo Svetovne banke, ki razkriva, koliko denarja tuji državljani, ki bivajo v ZDA, pošljejo sorodnikom v države izvora. Iz tega razloga se ogromne količine neobdavčenega denarja iztečejo iz ameriškega gospodarstva. V državi je tako izgubljena priložnost dodatnega denarja, ki bi družbi in gospodarstvu lahko omogočila boljše pogoje, posledično pa kreirala nove priložnosti.

Leta 2019 so tuji državljani, živeči v ZDA, v Mehiko poslali skoraj 40 milijard dolarjev, na Kitajsko skoraj 20 milijard dolarjev. V Indijo in na Filipine se izteče podobna vsota denarja in sicer 14 milijard dolarjev, 10 milijard v Gvatemalo in 9 milijard v Vietnam, ta denar pa je v večini neobdavčen. Izjema je samo Oklahoma, ki denar nakazan v tujino obdavči z davkom v višini enega odstotka. Zvezna država Oklahoma je v lanskem letu dobila približno 13 milijonov dolarjev iz tega naslova, prejet denar pa tako lahko nameni za javna sredstva, poroča Breitbart.

V preteklosti so bile že dane pobude za uvedbo zakonodaje s strani republikanca in člana predstavniškega doma Mikea Rogersa, ki je želel uvesti dvoodstotni davek na vsa nakazila v tujino. Pobuda zaenkrat še ni bila dana v načrt za obravnavo v Beli hiši ali v načrt republiškega kongresa, s katerim bi lahko prenovili davčni zakonik.

Slika je simbolična (Foto: epa)

Zveza za imigracijske reforme v ZDA (FAIR) je lani v lanskem poročilu navedla, da vsi zakoniti in nezakoniti priseljenci v ZDA v svoje države pošljejo preko 150 milijard dolarjev neobdavčenih nakazil, z izgubljenim denarjem pa bi lahko le-tem omogočili boljše pogoje: “ZDA se trudi, da bi svojim državljanom zagotovila dobro počutje vsem državljanom. Potencialno obdavčen denar, ki se izteče v tujino bi lahko porabili za pokritje stroškov, ki so povezani z nenadzorovani množičnimi migracijami, a se le-ta izteče v tuja gospodarstva.”

Najnovejši podatki urada za popis prebivalstva kažejo, da se bo v ZDA število prebivalstva, rojenega v tujini, do leta 2060 povečalo na 70 milijonov. V ZDA je trenutno zabeleženih približno 45 milijonov tujih prebivalcev, kar pa predstavlja 14 odstotkov celotnega prebivalstva. Glede na zapisano denar, ki odteče iz ZDA, oslabi gospodarstvo in posledično vpliva na stopnjo zaposlenosti, čeprav je razumljivo, da želijo pomagati svojim sorodnikom. Iz zgornjega grafa je razvidno, da se število migracij zmanjšuje, kadar je stopnja brezposelnosti visoka, zato je pomembno vzeti v obzir, da krepitev gospodarstva, v katerem tujci živijo, daje boljše možnosti za družbo, v kateri živijo, hkrati pa omogočijo tudi boljše priložnosti tistim, ki se priselijo.

Sara Rančigaj