fbpx

Indija že prepovedala kitajsko aplikacijo TikTok, na poti tudi Avstralija in ZDA

Aplikacija TikTok (Foto: epa)

Washington razmišlja o prepovedi kitajskih socialnih omrežij, med drugim tudi zelo priljubljeno aplikacijo TikTok, s tem pa se pridružuje državam kot je Indija je potrdil ameriški sekretar za zunanje zadeve Mike Pompeo. Indijci so do sedaj tako že prepovedali 59 kitajskih aplikacij zaradi mejnih spopadov s Pekingom, prav tako pa tudi Avstralija, ki je zagrozila, da bo storila enako. Pompeo še ironično dodaja, naj si aplikacije prenesejo samo v primeru, če si želijo predati svoje podatke komunistični kitajski oblasti. 

Medtem ko odnosi med Indijo in Kitajsko dosegajo najnižjo točko, bi indijska prepoved uporabe aplikacij tako lahko preprečila Kitajski pridobitev naziva največjega tehnološkega akterja v svetu. Med najbolj priljubljenimi aplikacijami so TikTok, Helo in WeChat, najbolj pereče pri vsem tem pa je, da podatki aplikacij potujejo preko strežnikov preko meja Indije na Kitajsko, kar pa je Indiji največji trn v peti, poroča RT.

Podjetje ByteDance naj bi investiralo kar milijardo dolarjev v nakup opreme za gradnjo baze podatkov, kjer bi bili zbrani podatki o indijskih uporabnikih, a so se pri tem ušteli, kajti s prepovedjo Indije so ustvarili kar 6 milijard dolarjev vredno izgubo.

Podobnega mnenja so tudi Avstralci, ki pravijo, da sama prepoved nima nobene povezave z aplikacijo in poudarjajo, da gradnja močnih zahodnih tehnologij nikakor ne sme biti odvisna od Kitajske.

Ameriški sekretar za zunanje zadeve Pompeo poudarja, da s prepovedjo ni želel groziti 30 milijonom uporabnikov TikToka (gre za platformo za mikroblogiranje), dokler ni Apple ugotovil povezave o skrivnem dostopu aplikacije do podatkov uporabnikov skupaj z ostalimi aplikacijami. Najbolj sporna naj bi bila aplikacija Huawei, ki pa je eden izmed največjih konkurentov ameriškim telekomunikacijam. Kljub obtožbam predsednika Donalda Trumpa in njegovih sodelavcev pa zaenkrat še ni bilo podanega nobenega dokaza, da bi Huawei dejansko dajal informacije kitajskim oblastem v Pekingu.

Zaradi prepovedi TikToka v Indiji je tako Kitajska izgubila največji trg, dodatna prepoved v ZDA pa bi zanje lahko pomenila katastrofalne posledice.

Sara Rančigaj