fbpx

Migranti na socialnih pomočeh nezadovoljni z bančnimi karticami, ki jim jih je izročila francoska vlada! Radi bi dvigovali gotovino?!

Foto: epa

Migranti, odvisni od socialne pomoči, so se pritožili, ker z novimi bančnimi karticami, ki jim jih je izročila francoska vlada, ne morejo dvigovati gotovine. Gre za kartice ADA, ki so bile 5. novembra dane v uporabo in omogočajo migrantu uživanje socialnih prejemkov v znesku 190 evrov na osebo, medtem ko na šestčlansko družino nanese do 660 evrov, poroča Infomigrants. 

Ker bančna kartica tistim, ki so jo dobili v roke, ne dovoljuje, da bi lahko dvigovali gotovino, se migranti pritožujejo, da naj bi se v večini trgovin soočali s težavami, zaradi česar naj bi bilo njihovo življenje oteženo.

25-letna migrantka Dalaise iz Malija, ki prebiva v francoskem mestu Naintré, se pritožuje, da bi bilo precej lažje in cenejše, če bi lahko kupovala hrano v lokalnih trgovinah. “S to bančno kartico moramo v supermarket, kjer pa denar hitro gre,” je zatrdila. “Ne morem kupiti bagete za en evro, ker velikokrat velja pravilo, da mora minimalni znesek plačila znašati pet evrov,” pa je v znak pritoževanja zatrdil 25-letni migrant Bilal iz Afganistana, ki živi v Rennesu v Bretaniji. 

Foto: epa

Francija napovedala spremembe
Po soočanju s kritikami, se je francoska vlada odločila, da bo v supermarketih kmalu na voljo naprava, ki bo vračala nazaj gotovino, poroča Voice of Europe. Madžarska vlada je že večkrat zaporedoma izrazila nasprotovanje, da se migrantom z bančnimi karticami daje dostop do gotovine, namreč zagovarjajo prepričanje, da bančne kartice krepijo moč trgovcev z ljudmi, ki s svojo dejavnostjo posledično ogrožajo varnost Evrope.

Hana Murn