Migranti, nastanjeni v luksuznih hotelih, nadlegujejo mlada dekleta

Foto: Družabna omrežja/v4na

Vse več staršev v Veliki Britaniji na družbenih omrežjih izraža svoj strah za varnost svojih otrok, saj po njihovih besedah skupine odraslih prosilcev za azil nadlegujejo mlada dekleta v Cornwallu.

Po incidentu v Penzanceu je prejšnji konec tedna odjeknila objava ene od mater, ki je delila fotografijo štirih moških v bližini mestnega središča in zapisala: “Ti štirje čudoviti moški so sledili moji 11-letni hčerki in njenim prijateljicam po mestu Penzance in jih fotografirali.” Po njenih besedah so poskušali priti na isti avtobus kot dekleta, a je na srečo avtobus odpeljal. “Prijavila sem jih policiji. Prosim, delite fotografijo, da bodo naši mladi varni,” je v objavi zapisala zaskrbljena mamica.

To pa ni bil edini incident tistega dne, omenjena družba moških je namreč sledila tudi drugim mladim dekletom in jih nadlegovala na ulici, kot se je pozneje izkazalo. Lokalni medij je od takrat vzpostavil stik s policijo glede zadeve, njihov tiskovni predstavnik pa je povedal, da so moški dobili stroga opozorila glede vedenja in da naj bi se opravičili za svoja dejanja.

O podobnih težavah je bilo v torek govora v mestu Newquay, kjer se je oče pritožil lokalnemu rekreacijskemu centru Newquay Leisure World, po tem ko je njegovo hčer nadlegovala skupina moških migrantov. Ko je njegova hčerka o incidentu obvestila osebje v rekreacijskem centru, so ji rekli, da “ne morejo storiti ničesar”, saj sta moška “begunca”, zaradi česar jim vlada subvencionira članstvo.

Migrante nastanili v hotele
Tamkajšnje ministrstvo za notranje zadeve je rezerviralo hotele v Cornwallu za namestitev rekordnega števila prosilcev za azil, ki so lani vstopili v državo s čolni čez Rokavski preliv. Številni lastniki lokalnih podjetij so izrazili zaskrbljenost zaradi morebitnega upada turizma v hotelskih nastanitvah, ki jih zasedajo migranti. Gre za veliko skrb, saj je regija večji del leta odvisna od turizma.

Novembra je lokalni konservativni poslanec Steve Double od ministrstva za notranje zadeve zahteval zagotovila, da noben izmed hotelov v Cornwallu ne bo uporabljen za namestitev prosilcev za azil po koncu zime, da to ne bi vplivalo na turistično sezono. “Prvič, jasno sem povedal, da od ministrstva za notranje zadeve pričakujemo, da bo vloge za azil obravnavalo čim hitreje, da bi zagotovilo, da tisti, ki so pravi begunci, dobijo podporo, ki jo potrebujejo, in se lahko premaknejo na naslednjo stopnjo svojega življenja v Združenem kraljestvu. Enako pomembno je, da ministrstvo za notranje zadeve identificira tudi tiste, ki niso begunci, in da se ti ljudje vrnejo v domovino.”

Kot je že poročal V4NA, je konservativni poslanec dejal, da so brezdomce nedavno umaknili iz hotela v mestu, da bi naredili prostor za 34 prosilcev za azil. Podatki, ki so pricurljali v javnost, so razkrili, da davkoplačevalci Združenega kraljestva odštevajo 125 funtov na noč za sobe migrantov v hotelih s tremi ali celo štirimi zvezdicami, je poročal The Sun. Takrat so viri iz notranjega ministrstva vztrajali, da se hoteli uporabljajo le kot zadnja možnost. Tiskovni predstavnik je namreč dejal: “Zaradi porasta povpraševanja brez primere smo morali za obvladovanje povpraševanja uporabiti začasne namestitve, kot so hoteli po Združenem kraljestvu. Prizadevamo si za prenehanje uporabe hotelov.”

Ogromni dotok migrantov je velik izziv za Združeno kraljestvo, saj azilni sistem vlado stane 2,1 milijarde funtov (skoraj 2,5 milijarde evrov) na leto. Stroški azila so prvič presegli 2 milijardi funtov, poraba notranjega urada za azil pa se je v enem letu povečala za 56 odstotkov.

Sara Kovač