Migranti poskrbeli za “baby boom”. Evropska demografska slika se nevarno spreminja

Foto: Twitter

V Veliki Britaniji beležijo velike demografske spremembe. Število rojstev se je močno povečalo, saj je eden od štirih rojenih otrok na Otoku rojen v migrantski družini. Šokantni podatki povzročajo velik strah v šolah, bolnišnicah in lokalnih ustanovah, saj se mnogi bojijo, da država ne bo obvladovala tolikšnega števila prebivalstva.

Simon Ross, strokovnjak za demografijo, je na vlado naslovil poziv, naj uvede politiko, ki bo spodbujala manjše družine. “Visoka rodnost in dejstvo, da se je življenjska doba zvišala, pomeni nove pritiske na gospodinjstva, storitve in infrastrukturo,” opozarja Ross.

Število rojenih otrok občutno narašča
“Visoka rodnost v državi je tudi posledica velikega števila mam migrantk,” je še pojasnil. V letu 2014 se je v Veliki Britaniji rodilo okoli 776 tisoč otrok, to pa je drugo največje število v evropskih državah. Ta številka se je v primerjavi s podatki iz leta 2001 povečala za več kot 100 tisoč.

Povprečno število rojstev se je od leta 1997 povečalo za 20 odstotkov. To se je zgodilo po tem, ko je Tony Blair postal premier in uvedel odprto migrantsko politiko, ki je uvedla številne ugodnosti za večje družine.

“Te ugotovitve me prav nič ne presenečajo, če gledamo dejstvo, da je za takšen vzpon rodnosti večinoma zaslužen porast priseljencev,” je pojasnil Alp Mehmet iz organizacije Migration Watch. Ob tem je dodal, da se bo rodnost še naprej višala, dokler bodo večino britanskih gospodinjstev predstavljale družine migrantov, poroča britanski Express.

Če bo šlo tako naprej, bo v dobrih šestdesetih letih na Otoku 85 milijonov prebivalcev
Osupljiv dvig rodnosti je povzročil rekordno število prebivalcev v Veliki Britaniji. Teh je več kot 64 milijonov. Če se bo trend nadaljeval, bo to število do leta 2080 naraslo na 85 milijonov, je opozoril Mehmet. Ko bo neto migracija dosegla številko 336 tisoč na leto, bo takšna eksplozija prebivalstva imela negativne učinke na družbo, je še dodal.

Mehmet: Vlada bo morala omejiti ugodnosti za večje družine
Mehmet je prepričan, da bo integracija mogoča šele, ko se bo migrantski val upočasnil. “Če se ta še dodatno povečuje, postaja vse težje,” je pojasnil. Ross pa je ob tem dodal, da je povečanje števila rojstev za eno šestino v dobrih desetih letih skrb vzbujajoče. Prepričan je, da bi morala vlada izboljšati ukrepe pri načrtovanju družine, hkrati pa omejiti ugodnosti in podporo za večje družine.

N. K.