Migranti v prvi polovici leta 2022 zagrešili kar 70 odstotkov vseh nasilnih ropov v Parizu

Foto: epa

Potem ko je francoski predsednik Emmanuel Macron javno priznal, da so tujci odgovorni za polovico vseh kaznivih dejanj v Parizu, novi podatki kažejo, da so na nekaterih območjih stopnje kriminala, ki jih zakrivijo migranti, še višje. Pogosto namreč stojijo za nasilnimi ropi. 

Na televizijskem kanalu France 2 je Emmanuel Macron 26. oktobra pojasnil, da ko govorimo o kriminalu v Parizu, preprosto ne moremo spregledati, da vsaj polovico kriminala, ki smo mu priča, zakrivijo tisti, ki so tujci, bodisi v neurejenem položaju ali čakajo na odobritev azila.

Po intervjuju s francoskim predsednikom je ministrstvo za notranje zadeve pojasnilo, da se je Macron pri navajanju trditev opiral na obdobje prvih šestih mesecev letošnjega leta. Po navedbah pariške policije je “48 odstotkov zaslišanih zaradi prestopniških dejanj v Parizu v tem obdobju tujcev”. Med te tujce sodijo osebe v neurejenem ali urejenem položaju na ozemlju, dodajajo na ministrstvu, kar je nekoliko širša kategorija od Macronove, ki je označeval le osebe v neurejenem položaju ali čakajoče na azil.

Glavni štab pariške policije je 29. oktobra navedel tudi informacijo, da so v prvih šestih mesecih letošnjega leta tujci v nekaterih primerih hudih kaznivih dejanjih močno prevladovali. Ta skupina je bila odgovorna za 70,4 odstotka nasilnih ropov in 75,6 odstotka preprostih tatvin, kažejo podatki policijske uprave in ministrske statistične službe za notranjo varnost.

Pariz prevladuje po številu migrantskega prebivalstva, saj je tujcev kar 15 odstotkov vsega prebivalstva, medtem ko ti v preostalih delih države predstavljajo 8 odstotkov tamkajšnjega prebivalstva. Nedvomno pa je zgovoren podatek, da je 15 odstotkov prebivalcev v Parizu odgovornih za kar 70 odstotkov nasilnih ropov.

Foto: epa

Macron  je sicer še dejal, da zavrača “posploševanje” in da nikoli ne bo naredil eksistencialne povezave med priseljevanjem in negotovostjo. Konservativci so se Macronu zaradi komentarja nemudoma pričeli posmehovati, pri čemer je stranka Nacionalni zbor Marine Le Pen na Twitterju zapisala: “Da si tako kot Emmanuel Macron sposoben v istem stavku izustiti, da polovico zločinov v Parizu zagrešijo tujci in da prestopništvo in priseljevanje s tem nista povezana”.

Kriminal v Franciji zaradi množičnih migracij skokovito narašča, zato francoski državljani vse bolj jemljejo zakon v svoje roke in včasih trpijo tudi posledice. Še posebej odmeven je bil primer 60-letnega Francoza, ki je skušal posredovati, ko je opazil dva moška, ​​ki sta ropala hišo njegovega soseda v francoskem mestu Pornic. Eden od moških, 20-letni ilegalni migrant iz Brazilije, je nato do smrti zabodel starejšega moškega, ki jima je hotel preprečiti rop hiše; drugi osumljenec še naprej ostaja na begu.

Sara Kovač