[Video] Krasni novi svet: Afriški priseljenci v multikulturnem Parizu brutalno pretepli invalidnega možakarja

Foto: Twitter

Videoposnetek skupine, ki nasilno pretepa invalida v bližini središča Pariza, je postal viralen, a posnetek prihaja v javnost šele nekaj mesecev po tem, ko je bil posnet. Na kratkem videu udarci kljub poskusu posredovanja mimoidočih dežujejo brez prestanka. Ta konec tedna so se po družbenih omrežjih množično delile slike nasilnega napada v pralnici. Ob samem dogodku ni bilo nobenega klica na policijo, Le Parisien pa sedaj poroča, da je žrtev vložila uradno pritožbo na policijo.

Na videoposnetku je mogoče videti skupino temnopoltih moških, ki večkrat udarijo moškega v soseski Seine-Saint-Denis, eni najbolj multikulturnih sosesk v vsej Franciji. Žrtev je domnevno moški iz Severne Afrike, ki naj bi bil tudi invaliden. Starejšega severnoafriškega moškega je po besedah nekaterih uporabnikov interneta v pralnici v Seine-Saint-Denisu napadla skupina strahopetcev. “Iščemo točno lokacijo, napadalce in starše, da bi sprožili pravne postopke,” je zapisala aktivistična mreža Tajmaât na Twitterju.

Posnetek, ki ima sedaj že več kot 800 tisoč ogledov, je na družbenih omrežjih sprožil val ogorčenja. Uporabniki družabnih omrežij si prizadevajo ugotoviti datum incidenta in najti storilce napada. Nekateri menda že ustanavljajo skupine za iskanje storilcev, fotografije domnevnih napadalcev pa se širijo po družbenih medijih s pozivi, naj jih najdejo in “poravnajo račune”. Na Twitterju so najprej poročali, da gre za starejšega moškega, vendar pa naj bi šlo v resnici za invalida štiridesetih let. Po poročanju Le Parisiena pa je policija v začetku tedna odprla primer zaradi “hujšega nasilja”. Žrtev napada naj bi bila identificirana in je vložila uradno pritožbo na policijo.

Saint-Denis, le malo oddaljen od središča Pariza, je bil nekoč najbolj znan kot zadnje počivališče francoskih kraljev. Ima pa tudi drugačen sloves, zaradi katerega nanj Parižani projicirajo vse svoje strahove. Departma Seine-Saint-Denis ni več Francija, pravijo mnogi. Tam naj bi bile vse tuje enklave, tatovi, roparji in vse sorte ljudi, ki so v prvem krogu predsedniških volitev leta 2022 v glavnem glasovali za levičarja Jean-Luca Mélenchona. Marine Le Pen je okrožje označila za območje izven nadzora, za območje brezpravja.

Sara Kovač